Ledas Antarktidoje tirpsta dvigubai greičiau nei buvo prognozuota  (9)

Realybė pasirodė dar prastesnė nei mokslininkų prognozės – paskelbta, kad Antarktidą dengiantis ledas tirpsta dvigubai greičiau nei iki šiol. Iš viso per metus į vandenyną ištirpsta 159 milijardai tonų ledo, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iki šiol vidutinį ledo tirpimo greitį vertino pagal 20 metų vidurkį. Pagal jį buvo prognozuota, kad žemyno ledas turėtų tirpti dvigubai lėčiau nei užfiksavo Europos kosmoso agentūros palydovas „CryoSat“.

Ašigalius dengiančio ledo tirpsmas – pagrindinė priežastis, kodėl kyla vandens lygis vandenynuose. NASA yra perspėjusi, kad dėl vandens lygio kilimo gyvenamąsias vietas būtų priversti palikti milijonai žmonių.

Didžiosios Britanijos Poliarinio stebėjimo ir modeliavimo centro turėjai paskelbė, kad Amundseno jūroje, Antarktidos vakaruose, ledynai tirpsta itin sparčiai.

Anot Lydso universiteto profesoriaus Andrew Shepherdo, 2010-aisiais paleistas palydovas „CryoSat 2“ leido mokslininkams tyrinėti Antarktidos krantus ten, kur nepavykdavo ankstesnių misijų metu.

„Padidėjęs ledo plonėjimas Vakarų Europoje yra nerimą keliantis, – sakė jis. – Tai yra geležinis įrodymas, kad šioje planetos vietoje vyksta dramatiški pokyčiai.“

Nuo 2010 iki 2013 m. Vakarų ir Rytų Antarktida bei Antarktidos pusiasalis atitinkamai prarado 134 milijardus, 3 milijardus ir 23 milijardus tonų kasmet. Vien šis Antarktidoje ištirpęs ledas kasmet vandens lygį vandenynuose pakelia 0,45 mm.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(5)
(22)

Komentarai (9)