Šį pavasarį pasaulyje pasiektas naujas temperatūros rekordas  (0)

2014 m. balandį vidutinė oro temperatūra pasaulyje pasiekė rekordą, pranešė JAV meteorologai. JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) informavo, kad vidutinė temperatūra pasaulyje balandžio mėnesį buvo +14,5°C.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, tai pati didžiausia (kartu su 2010 m. balandžio mėn. vidutine temperatūra) vidutinė šio mėnesio temperatūra nuo pat meteorologinių matavimų pradžios 1880 metais. NOAA atstovų teigimu, vidutinė pasaulinė temperatūra šių metų balandį yra 0,77 laipsnio didesnė už vidutines balandžio mėn. temperatūras XX amžiuje.

Pasak JAV mokslininkų, Šiaurės pusrutulyje praėjusį mėnesį labiausiai sušilo centrinė Sibiro dalis, kur oro temperatūra vidutiniškai buvo 5 laipsniais didesnė už 1981 - 2010 metų vidurkį. Taip buvo neįprastai šilta Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Meksikoje.

Pietų pusrutulyje per praėjusį mėnesį rekordinė temperatūra buvo užfiksuota rytinėje Australijos dalyje ir vakarų Indonezijoje. Tik Pietų Amerikos pietinėje dalyje balandį buvo vėsiau, nei visoje likusioje Pietų pusrutulio dalyje, sakoma NOAA pranešime.

Išimtimi tapo ir Kanada: čia buvo šalčiau, nei įprastai balandžio mėnesiais.

Kai kurie klimatologai prognozuoja ir rekordiškai karštą šių metų vasarą. Vokietijos ir D. Britanijos mokslininkai mano, kad artėjanti vasara Europoje gali tapti viena karščiausių per visą meteorologinių stebėjimų istoriją. Neįprastas karščių bangas ir stichines sausras jie sieja su prognozuojamu stipresniu nei vidutiniškai „El Nino“ reiškiniu Ramiajame vandenyne.

Pasaulinė meteorologijos organizacija prognozuoja, kad šiemet „El Nino“ prasidės maždaug vasaros pradžioje, JAV Klimato prognozių centro mokslininkai duoda 65 proc. tikimybę, kad tai įvyks tik pasibaigus rugpjūčiui. O Australijos Meteorologijos biuras prognozuoja, kad šis fenomenas pasireikš jau liepos mėnesį. Šiemet „El Nino“ reiškinys bus pirmasis po 2009 - 2010 m. Tada Ramiojo vandenyno paviršiaus temperatūra dėl „El Nino“ vidutiniškai pakilo virš normos 1,6 laipsnio pagal Celsijų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(18)
(6)
(12)

Komentarai (0)