7 valstijos, kur baigiasi vanduo  (0)

Septyniose valstijose sąlygos tokios sunkios, kad kiekvienos iš jų daugiau nei pusė ploto apimta sunkios sausros. Sunki sausra charakterizuojama kaip derliaus praradimas, dažnas vandens trūkumas ir privalomi vandens naudojimo apribojimai. Remdamiesi JAV Sausrų stebėjimo ataskaita, apžvelgiame valstijas su aukščiausiu sunkios sausros lygiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duotame interviu, JAV Žemė ūkio departamento meteorologas Bradas Rippey'is, sakė, kad kai kuriose šalies dalyse sausra buvo ilgai besitęsianti problema. „Kai kuriuose regionuose, ypač šiaurinėje Teksaso dalyje, sausra trunka jau 3,5 metų,” sakė Rippey'is.

Nors didžioji šių septynių valstijų dalis kenčia nuo stiprios sausros, kai kuriose jų dalyse padėtis dar blogesnė. Šešiose iš septynių valstijų, kur sausros lygis didžiausias, daugiau, nei 30 % kiekvienos valstijos praeitą savaitę buvo ekstremali sausra, charakterizuojama dideliais derliaus ir ganyklų praradimais, bei plačiai išplitusiu vandens trūkumu. Be to, 25 % Kalifornijos ir 30 % Oklahomos kentė nuo išskirtinės sausros, aukščiausio įmanomo sausros klasės. Esant išskirtinei sausrai, derliaus ir ganyklų praradimai plačiai paplitę, o šaltinių ir rezervuarų vandens trūkumas gali pasiekti nelaimės lygį.

Sausros padarė didelę žalą svarbioms ž.ū. kultūroms, pavyzdžiui, žiemkenčiams. „Tiek žiemkenčių auginama visoje pietinėje Didžiųjų lygumų pusėje,” sakė Rippey'is, plote, apimančiame Teksasą, Oklahomą ir Kanzasą, tris labiausiai paveiktas valstijas. Vien Teksase 2012 m. buvo ketvirtis milijono ūkių, daugiausia iš visų valstijų, tuo tarpu kaimyninėje Oklahomoje jų buvo daugiau, nei 80 000 – daugiau jų tik trijose kitose valstijose.

Pietvakariuose labiau rūpestį kelia ne žemės ūkis, o rezervuarų lygis, paaiškino Rippey'is. Arizonoje rezervuarų lygis siekė tik du trečdalius įprasto vidutinio. Naujojoje Meksikoje padėtis dar prastesnė, ten vandens atsargos rezervuaruose siekia tik kiek daugiau nei pusę normalaus lygio. „Nevadoje padėtis blogiausia. Ten rezervuaruose yra maždaug trečdalis to, kiek paprastai būna,” sakė Rippey'is.

Situacija Kalifornijoje problematiškiausia iš visų valstijų. Praeitą savaitę stiprią sausrą kentė visa valstija, o 75 % viso sausumos ploto buvo ekstremali sausra. „Tikra problema yra rezervuarai, kuriuos paprastai maitina Sierra Nevada ir pietinė Kaskadinių kalnų dalis,” pažymėjo Rippey'is. Žemės ūkyje naudojamo vandens apribojimai privertė daugelį Kalifornijos fermerių palikti laukus neužsėtus, pridūrė. „Esant [dabartiniam] naudojimui, Kalifornijai vandens liko mažiau, nei porai metų.”

JAV Sausrų ataskaitą ruošia JAV Žemės ūkio departamentas (USDA), Nacionalinė vandenyno ir atmosferos administracija (NOAA), ir Nacionalinis kovos su sausra centras Nebraska-Lincoln universitete.

Sausros lygiai pagal Nacionalinę sausrų stebėjimo tarnybą (National Drought Monitor)

0 lygis, „Nenormaliai sausa“:
Tai lengviausias lygis, reiškiantis, kad „plote prasideda sausra: trumpalaikis sausumas lėtina augalų sodinimą, ž. ū. kultūrų ir ganyklų augimą; ar sausra baigiasi, tai reiškia užsilikęs vandens deficitas; ganyklos ir ž. ū. kultūros iki galo neatsigavo”.
1 lygis, „Vidutinė sausra“:
Esant šiam sausros lygiui „padaroma šiek tiek žalos ž. ū. kultūroms, ganykloms; vandens lygis upeliuose, rezervuaruose ar šuliniuose žemas, susidaro ar neišvengiamas vandens trūkumas; prašoma savanoriškai riboti vandens naudojimą”.
2 lygis, „Sunki sausra“:
Šis lygis reiškia, kad „tikėtina ž.ū. kultūrų ar ganyklų žūtis; dažnai trūksta vandens; taikomi vandens ribojimai”.
3 lygis, „Ekstremali sausra“:
Tai antras pagal stiprumą sausros lygis, lydimas „didelės dalies ž.ū. kultūrų/ganyklų praradimo” ir „plačių vandens tiekimo sutrikimų ir naudojimo apribojimų.”
4 lygis, „Išskirtinė sausra:
Tai intensyviausios sausros lygis. Dabar šis sausros lygis yra 14 procentų Teksaso teritorijos. Pačiame sausros įkarštyje spalį, išskirtinės sausros lygis buvo 86 procentuose valstijos. Šį lygį charakterizuoja „išskirtinė ir plačiai paplitusi ž.ū. kultūrų/ganyklų žūtis; vandens trūkumas rezervuaruose, upeliuose ir šuliniuose, kelia vandens trūkumo grėsmę.”

Septynios valstijos, kur baigiasi vanduo:


Alexander E. M. Hess, Thomas C. Frohlich
www.huffingtonpost.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(27)
(10)
(17)

Komentarai (0)