Kodėl moteriškais vardais pavadinti uraganai pavojingesni?  (0)

Per moteriškais vardais pavadintus uraganus nukenčia daugiau žmonių, rašo „Time“. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilinojaus universiteto mokslininkai nustatė: žmonės mano, kad moteriškais vardais pavadinti uraganai bus silpnesni ir jų menkiau saugosi.

Mokslininkai tyrė per šešis dešimtmečius JAV vykusius uraganus ir suskaičiavo, kad per moteriškais vardais pavadintus uraganus žūdavo daugiau žmonių nei per tuos, kuriems buvo suteikti vyriški pavadinimai. Toks skirtumas aiškinamas žmonių nusiteikimu, kad moterišku vardu pavadintas uraganas bus silpnesnis, ir mažesniu pasiruošimu jam.


Iš tiesų uragano vardas nesusijęs su jo galingumu, tačiau žmonės nesąmoningai mano, kad moteriškais vardais pavadinti vėjai bus silpnesni. Tyrėjai nustatė, kad kuo moteriškesnis vardas duodamas uraganui, tuo daugiau žūčių per jį įvyksta. Jų teigimu, pervadinus uraganą Čarlį, pavyzdžiui, Luiza, per jį įvyktų triskart daugiau mirčių.

„Spręsdami dėl audros galingumo, žmonės pritaiko stereotipus apie vyrus ir moteris. Tai reiškia, kad uraganai, pavadinti itin moteriškais vardais, atrodo būsiantys švelnesni“, – sako studijos autorė Sharon Shavitt.

Atlikdami tyrimą mokslininkai teiravosi žmonių, ką jie mano apie „uraganę Aleksandrą“ ir „uraganą Aleksandrą“. Žmonių atsakymai darkart patvirtino, kad vyro vardu pavadintas uraganas atrodo grėsmingesnis.

Mokslininkai pripažįsta, kad tokius žmonių atsakymus lemia stereotipai, tačiau pabrėžia, kad jie nėra neigiami kažkurios lyties atžvilgiu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (0)