Įtakingiausias asmuo žmonijos istorijoje pagal Vikipediją  (3)

Jėzus? Tai kad ne. Hitleris? Ne jo nosiai. Tai kas gi tada? Neatspėsite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tulūzos universiteto (Prancūzija) tyrėjas Young-Ho Eom su kolegomis išanalizavo Vikipedijos straipsnių nuorodas. Atlikus analizę paaiškėjo, kad įtakingiausiu asmeniu žmonijos istorijoje pagal Vikipedijos nuorodas karūnuojamas biologas Karlas Linėjus (Carl Linnaeus) – augalų ir gyvūnų klasifikavimo sistemos pradininkas. Šį titulą mokslininkai švedui suteikė pritaikę Google PageRank algoritmą, pagal kurį ir buvo sudarytas visas įtakingiausiųjų sąrašas.

Google minėtą algoritmą naudoja skaičiuodama į tinklalapį vedančias nuorodas. Laikytasi prielaidos, kad internetiniai puslapiai, kurie susiję su daugybe kitų tinklalapių, yra svarbesni. Y.-H. Eom algoritmą pritaikė 24-ių skirtingų kalbų Vikipedijos versijoms – tokiu būdu norėta patikrinti, kaip įtakingiausios istorinės asmenybės vertinamos skirtingose kultūrose.

K. Linėjus atsidūrė visų 24 kalbų Vikipedijos versijų reitingo viršūnėje, nes visose versijose yra labai daug mokslininkų pavardžių, kurios nuorodomis vienaip ar kitaip susisieja su puslapiu apie K. Linėjų. Angliškoje Vikipedijos versijoje įtakingiausiųjų trejetukas toks: Napoleonas, Barackas Obama ir K. Linėjus.

Žinoma, internetinių nuorodų įtakingumo nereikėtų tapatinti su istoriniu įtakingumu. Tačiau tyrėjų grupė išbandė ir kitą algoritmą, pavadinimu 2DRank. Jis skaičiuoja ir į puslapį atvedančias, ir į kitus puslapius nukreipiančias nuorodas. Tokia analizė atskleidė, kad įtakingiausių trejetas daugelio kalbų Vikipedijos versijose yra Adolfas Hitleris, Michaelas Jacksonas ir Madonna (anglų k. versijoje – Frankas Sinatra, M. Jacksonas ir popiežius Pijus XII).

Tyrėjai pabandė pažiūrėti, kaip įtakingiausi asmenys išsidėstytų chronologiniame kontinuume. Paaiškėjo, kad daugelis įtakingiausiųjų sąrašo lyderių gimė po XVII a. – tada, kai sparčiai pradėjo didėti žmonijos populiacija. Tačiau žymesnių tokio rango asmenybių sutankėjimų būta ir V a. bei I a. pr. Kr. (senovės graikų mąstytojai, Romos imperatoriai ir krikščionybės pradininkai).

2010 m. atliktos PageRank analizės duomenimis, įtakingiausi pagal Vikipediją buvo Jėzus, Napoleonas ir Viljamas Šekspyras. Tačiau Vikipedija vystosi ir auga, tad per ketverius metus pasikeitė ir tie reitingai.

Y.-H. Eom visų kalbų versijų reitingus publikavo internete. Tyrimo rezultatai pristatomi čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(48)
(-32)

Komentarai (3)