Plutonas su palydovu dalinasi atmosfera  (0)

Apsikamšyk, Plutone. Tolima ir šalta nykštukinė planeta gali dalintis plonu atmosferos sluoksniu su savo palydovu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Simuliacija parodė, kad galbūt palydovo Charono paviršių pasiekia iš Plutono atmosferos tekantis azotas. Jeigu tai pasitvirtins, Plutonas ir Charon taps pirmuoju planetos ir jos palydovo atmosferos dalinimosi pavyzdžiu.

Charons perpus mažesnis už Plutoną ir skrieja aplink šią nykštukinę planetą daug arčiau nei Mėnulis aplink Žemę. Devintajame dešimtmetyje atlikti tyrimai pasiūlė du dujų mainų modelius, tačiau buvo padaryta prielaida, kad didžiausią Plutono atmosferos dalį sudaro metanas ir tai leido dujoms išsiveržti gana dideliu greičiu.

Nuo tada astronomai nustatė, kad didžiausią Plutono atmosferos dalį sudaro sunkesnės už metaną azoto dujos, todėl išsiveržimo galimybė labai maža ir astronomai šios minties atsisakė.

Šiuo metu Robert Johnson iš Virdžinijos universiteto Šarlotsvilyje kartu su savo komanda atnaujina viršutinės Plutono atmosferos modelius ir jau spėjo nustatyti, kad ji daug šiltesnė ir gūsingesnė nei buvo manoma iki šiol (Icarus, doi.org/szq). Taigi, Plutono atmosfera gali išsiplėsti į kosmosą pakankamai, kad Charono gravitacija susikurtų menką šių dujų dangą.



New Scientist № 2972

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Aistė Pucilauskaitė
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: