Baigiami paskutiniai didžiausio pasaulyje radijo teleskopo paruošiamieji darbai (Video)  (0)

Antradienį astronomai atšventė didžiausio pasaulyje radijo teleskopo – „Atacama Large Millimeter Array“ (ALMA) – sukonstravimo pabaigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ALMA observatorija įsikūrusi atokioje Atakamos dykumos vietoje šiaurinėje Čilės dalyje 5 tūkst. metrų virš jūros lygio. Šioje vietovėje dėl sausumo ir aukščio sukuriamos geriausios sąlygos stebėti naktinį dangų.

Kalbėdamas Santjage vykusioje spaudos konferencijoje, ALMA direktorius Piere'as Coxas sakė, kad iki 2015 m. bus parengtos visos 66 antenos.

1,3 mlrd. JAV dolerių vertės teleskopas, kuris buvo pradėtas eksploatuoti praėjusiais metais, jau aptiko dujas išskiriančių galaktikų ir į žvaigždę panašų darinį netoli didžiulės Paukščių Tako juodosios skylės. Taip pat šiuo įrenginiu buvo pirmą kartą užfiksuotas tolimą žvaigždę supantis ledo žiedas.

Naudodami visas antenas, astronomai tikisi pamatyti dar daugiau ir tai daryti sparčiau. Ketinama surinkti duomenis iš tolimiausių visatos kampelių. ALMA observatorija žada įsiskverbti taip giliai į kosminę erdvę, kaip to anksčiau dar niekas nebuvo padaręs.

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai (0)