Kiek kainuoja meteoritas?  (0)

Pasirodo, meteoritų rinka iš tiesų egzistuoja ir viso pasaulio entuziastai perka bei parduoda šias netikėtas dovanas, nukrentančias iš dangaus. Tačiau pirmiausiai reiktų įsitikinti, ar jūsų geležinis radinys – tikrai meteoritas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai patikrinti galima jį nuvežus į Lietuvos etnokosmologijos muziejų, esantį Molėtų rajone, arba į Vilniaus universiteto Geologijos muziejų. Juose dirbantys specialistai nesunkiai nustatys, ar radinys iš dangaus, ar iš žemės.

LRT radijo klausytojas iš Utenos tvirtina radęs meteoritą ir teiraujasi, kiek jis kainuoja.

„Radom geležinį meteoritą. Norim sužinoti jo kainą. Kiek kainuoja 100 gr.?“ – domisi klausytojas.

Astronomijos entuziasto Andrejaus Jerochovo, kuris yra tarptautinės Meteoritų kolekcionierių asociacijos narys ir jau turi sukaupęs nemažą meteoritų kolekciją, teigimu, meteorito kaina priklauso nuo daugelio aplinkybių. Vis dėlto tikimybė, kad radinys – meteoritas, yra labai maža.

„Jeigu kalbame apie komercinę pusę, tai aišku, kad kuo mažiau meteoritų iškrito, tuo jie bus brangesni, kuo daugiau iškrito, tuo pigesni“, – sako A. Jerochovas.

Pasak jo, 2013 metais Čeliabinske nukrito labai didelis meteoritas, tad jis nėra brangus. Kuo meteoritas yra retesnis pagal savo klasę, kuo jo medžiagos yra mažiau, tuo jis brangesnis.

„Planetariniai meteoritai yra brangiausi, jų kilmė (planetos, o ne asteroidai) yra vertingesnė, o kiekis – gerokai mažesnis negu visų kitų“, – pasakoja astronomijos entuziastas.

Eksperto teigimu, meteoritų kainos gali skirtis dešimtimis kartų.

„Pvz., Mėnulio meteoritai šiuo metu parduodami nuo kelių šimtų dolerių už gramą, anksčiau jų kaina buvo 1 000 dolerių, tačiau jų randama daugiau ir kaina po truputį mažėja“, – teigia meteoritų kolekcionierius.

Jau minėtas Čeliabinsko meteoritas šiuo metu parduodamas po 5 dol. už gramą, esama ir meteoritų, kurių gramas nekainuoja nei 1 dol., sako žinovas.

„Viskas priklauso nuo išorinio grožio, klasės ir nuo to, kur meteoritas buvo rastas“, – apibendrina A. Jerochovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai (0)