Tyrimas: Lietuva kelia daugiausia problemų taikai pasaulyje?  (13)

Ką mūsų šalis duoda pasauliui? Ar prisideda prie bendro saugumo, sveikatos, o gal kultūros lygio kėlimo planetoje? Ką tik paskelbtame „Šalių gerumo indekse“, kuriame 125 pasaulio valstybės surikiuotos eilės tvarka pagal tai, kiek gero duoda pasauliui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva yra ties viduriu, na, vos vos žemiau – 69 vietoje. Kaip pavyzdingi kaimynai galime guostis, kad latviai pasauliui duoda dar mažiau už mus – „braliukai“ tik 83-ti, net žemiau už baltarusius.

Estai… et, o gal jų išvis neminėkim? Na, gerai, pagal nuopelnus pasauliui jie tik nereikšmingoje 34 vietoje. Sąrašą kaip visapusiškai naudingiausia pasauliui šalis vainikuoja Airija, po jos rikiuojasi Suomija, Šveicarija, Nyderlandai ir Naujoji Zelandija.

Jeigu šiame „Šalių gerumo indekse“ pasigedote JAV ir manote, kad ji papuola bent jau į naudingiausiųjų dešimtuką, klystate – ši supervalstybė yra viso labo 21 vietoje.

O Rusija? Ar daug gero pasauliui duoda Rusija? Ši šalis duoda mažiau net už mus, yra 95 vietoje.

Jeigu tikėsime indeksu ir jo sudarytoju, nepriklausomu politikos patarėju, šalių reputacijos, viešosios diplomatijos specialistu britu Simonu Anholtu, pati nenaudingiausia pasauliui valstybė yra Libija.

Ji neduoda praktiškai nieko gero nei mokslo ir technologijų, nei kultūros, nei sveikatos ir gerovės, nei turto ir bendro klestėjimo srityje. Na taip, dabartinė Libija šiek tiek prisideda prie taikos ir saugumo pasaulyje palaikymo.

O mes? Kokie mūsų rodikliai aukščiausi? Juk mes dalyvaujame NATO programose, neatsisakome siųsti karius į karštus pasaulio taškus, dalyvaujame mokymuose, treniruotėse, ir apskritai, kaip NATO bloko pakraštys, ko gero esame reikšmingas saugumo ir stabilumo pasaulyje – na gerai, jei ne pasaulyje, tai bent Rytų Europoje, – garantas? Juk taip, taip?

Deja, ne. Taikos ir saugumo pasaulyje kategorijoje esame ne prie lyderių. Ir net ne prie vidurio. Ir net ne PRIE pabaigos. Gerbiamas S. Anholtas mus pastatė į pačią paskutinę, 125-ąją, saugumo kategorijos poziciją.

Kitaip tariant, mes pasauliui duodame daugiausiai nesaugumo. Net daugiau, nei kariaujanti Ukraina, kuri šioje kategorijoje užima 117 vietą.

Latviai? Na taip, jie gi „braliukai“, jie 124-ti. Baltijos šalys laikosi kartu. Estai irgi prie galo, 107-ti. O Rusija… Rusija kažkodėl yra gana aukštoje, lyginant su mumis – 90 vietoje. Gal indeksas buvo sudarinėjamas pagal duomenis iki Ukrainos įvykių? Gal ir taip – autorius prisipažįsta, kad nemaža dalis jo naudotų duomenų yra iš 2010 metų.

Tai ką tada mes gero duodame pasauliui? Nejaugi vertingiausia, ką turime – tai mūsų ašaringos liaudies dainos ir sutartinės, rūpintojėliai ištįsusiais veidais? Čia jau arčiau tiesos.

Iš tiesų pats geriausias Lietuvos rodiklis, netgi nepaisant nevykusiai nuskambėjusio Kultūros sostinės projekto, yra kultūra. Čia mes net 11-ti viso pasaulio mastu. Gana aukštai – 25 vietoje – esame ir mokslo bei technologijų srityje. Čia netgi šauniau pasirodėme už estus. O visi kiti rodikliai – žemesni už vidutinius. Vienintelė paguoda, kad panašūs ir latvių…

Tiesa, yra dar viena paguoda. Nemažai rimtų pasaulio žurnalistų, paskelbus šį šalių indeksą, sukruto ir pradėjo kelti klausimus apie tai, kad galbūt metodikoje, nubloškusioje Lietuvą į paskutinę vietą pagal taikos pasaulyje užtikrinimą, įsivėlė klaida. Oficialaus atsakymo ar atsiprašymo autorius bent jau kol kas nepateikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Jurgita Noreikienė
(55)
(82)
(-27)

Komentarai (13)