Pasiųskite savo žinutę ateiviams  (0)

NASA zondas „New Horizons“, kitų metų vasarą pasieks Plutoną. Pabaigęs tyrinėti šį dangaus kūną, zondas paliks Saulės sistemos ribas, tačiau jo misija tęsis – zondas neš dar vieną žmonijos žinutę kitoms gyvybės formoms, rašo „Wired“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu zondas „New Horizons“ beveik 80 tūkst. kilometrų per valandą greičiu skrodžia beribę tamsą kažkur tarp Jupiterio ir Plutono. Kitų metų liepą jis turėtų maksimaliai priartėti prie mažiausios Saulės sistemos planetos (iš kurios atimtas šis titulas) Plutono – ši zondo kelionė prasidėjo dar 2006-aisiais.

Pasiekęs Plutoną, „New Horizons“ padarys pirmąsias šios kosmoso šaltyje sukaustytos nykštukinės planetos paviršiaus nuotraukas. Ir ne tik – zondas tirs jo paviršių, atmosferą, magnetinį lauką ir kitas planetos savybes. Kosminis zondas taip pat ištirs Plutono palydovą Charoną ir neseniai atrastus naujus palydovus. Vėliau zondas nukreips savo dėmesį į kelis astronomų parinktus objektus ypač mažai tyrinėtoje Koiperio juostoje – disko formos kometoidų žiede, kuriame sukasi nedideli lediniai asteroidai ir planetoidai.

O kai jau ir šis darbas bus pabaigtas, NASA nusiųs paskutinį pranešimą į šį erdvėlaivį – tai bus žmonijos žinia, kurią zondas neš tolyn nuo Saulės sistemos į beribę kosmoso tamsą. NASA planas yra labai panašus į tą, kurį atlieka abu „Voyager“ zondai, iš Žemės paleisti 1977-aisiais ir savyje nešantys po paauksuotą diską su žemės garsų įrašais bei išraižytais simboliais, pavadintą „Voyger Golden Record“. Praeitą rudenį „Voyager 1“ visiškai paliko mūsų Saulės sistemą ir dabar skrenda tarpžvaigždinėje erdvėje.

Mokslo žurnalistas ir dailininkas Jonas Lombergas, prisidėjęs kuriant „Voyager Golden Record“ diskų dizainą, yra vienas pagrindinių entuziastų, norinčių „New Horizons“ nusiųsti panašų pranešimą. Tai bus tarsi žinutė butelyje nuo žmonijos, skirta galimai kažkur egzistuojančioms gyvybės formoms. „Ši nauja žinutė atspindės antrojo XXI a. dešimtmečio žmonijos viltis ir svajones,“ – sako J.Lombergas. Internetas dabar suteikia galimybę kiekvienam prisidėti kuriant šią žinutę, kuri dar po kelių metų kartu su „New Horizons“ zondu paliks Saulės sistemą.

Norintys dalyvauti šiame projekte, turėtų užsiregistruoti čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: