Padidėjo šansai atrasti nežemiškų civilizacijų  (10)

Nežemiškų civilizacijų paieškos programa SETI (angl. The Search for Extraterrestrial Intelligence) pasipildė dviem naujais metodais, kurie galbūt leis užfiksuoti signalus iš kitų planetų, rašo „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SETI programos entuziastai nenuleidžia rankų ir ruošiasi įgyvendinti dar porą naujų paieškos metodų, leisiančių pastebėti signalus iš nežemiškų civilizacijų kitose planetose. Ir čia jiems į pagalbą ateina mokslininkai, suteiksiantys keletą didelių teleskopų SETI stebėjimams atlikti.

Vienas iš tokių projektų yra „Panchromatic“, kurio metu keletas teleskopų skenuos 30 artimiausių Saulei žvaigždžių šviesą – bus ieškoma ryškių signalų, kuriuos galbūt galėtų į kosmosą išsiųsti kita protinga civilizacija. SETI taip pat pradeda tarpplanetinę pasiklausymo programą ir tikimasi, kad jos metu pavyks užfiksuoti signalus siunčiamus tarp kitais teleskopais pastebėtų egzoplanetų.

„Jeigu mes radijo bangomis teršiame kosmosą, tai galbūt ir kitos protingos gyvybės formos siunčia panašius signalus,“ – sako Danas Werthimeris, Berklio SETI Tyrimų centro vadovas. Nuo tada, kai žmonija pradėjo transliuoti radijo ir televizijos laidas, iš Žemės keliaujantys signalai nenutrūkstamu srautu keliauja kosmose, pranešdami apie mūsų buvimą šioje planetoje.

Pasak D.Werthimerio, signalai iš 1951-ųjų CBS televizijos laidos „I love Lucy“ jau pasiekė tūkstančius žvaigždžių. Tuo tarpu artimiausios Saulei žvaigždės taip pat jau galėjo mėgautis ir pirmosiomis „Simpsonų“ serijomis. Todėl SETI programos aktyvistai tikisi, kad pavyks surasti panašius iš kitų civilizacijų sklindančius elektromagnetinių bangų signalus.

„Panchromatic“ projektas sujungs keletą teleskopų, kurie stebės 30 žvaigždžių, esančių ne toliau nei 16 šviesmečių nuo Saulės. Šiame rinkinyje yra 13 pavienių žvaigždžių, septynios dvinarės sistemos ir netgi viena trinarė žvaigždžių sistema. Dauguma jų yra mažesnės nei Saulė, tačiau čia bus ir dvi baltosios nykštukės bei viena F tipo – šiek tiek karštesnė ir didesnė nei Saulė – žvaigždė. Tiesa, aplink visas tiriamas žvaigždes nebuvo pastebėta jokių egzoplanetų.

Dangaus stebėjimas prasidės vasaros pabaigoje ir tęsis rudenį. Tam bus naudojamas Europoje esantis žemo dažnio radijo bangų detektorių tinklas LOFAR, jungiantis radijo teleskopus, esančius Olandijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje. Taip pat nežemiškų signalų ieškos ir „Green Bank“ radijo teleskopas, veikiantis Vakarų Virdžinijoje. SETI mokslininkai taip pat tikisi gauti galimybę pasinaudoti Williamo E. Gordono teleskopu, Aericibo observatorijoje Puerto Rike bei Kecko teleskopu Mauna Kea observatorijoje Havajuose.

Kitas SETI projektas naudos informaciją, kurią surinko NASA Keplerio teleskopas – juo buvo pastebėtos visos pastaraisiais metais surastos egzoplanetos. Keplerio teleskopas suranda egzoplanetas, kai besisukdamos aplink savo žvaigždes, jos uždengia dalį link Žemės sklindančios šviesos. SETI specialistai tikisi, kad kai kelios planetos išsirikiuoja vienoje eilėje, atsiranda tikimybė užfiksuoti radijo signalus, kuriuos galimai galėtų siųsti nežemiškos, jose gyvenančios būtybės. Tad SETI mokslininkai, pasinaudodami įvairiais teleskopais, stebės tokias žvaigždes ir planetas bei bandys pagauti bent kokius signalus.

Pastaraisiais metais egzoplanetų atradimų skaičius išaugo eksponentiškai, tad SETI mokslininkams atsirado nauja motyvacija tirti tokias sistemas, ieškant galimų signalų, kuriuos siųstų nežemiškos civilizacijos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai (10)