Mokslininkai apsiriko: tinkamos gyvybei planetos buvo tik skaičiavimų klaida  (4)

Pasauliui apie planetas, kuriose sąlygos gali būti tinkamos gyvybei suskubę pranešti mokslininkai suklydo. Žurnale „Science“ moksliniam tyrimui vadovavęs Paulas Robertsonas iš Pensilvanijos valstijos universiteto JAV paskelbė, kad prielaidos apie toje pačioje saulės sistemoje Gliese esančias planetas, kurios sukėlė itin didelį susidomėjimą dėl palankių gyvybei rastis sąlygų, buvo pagrįstos klaidingais skaičiavimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios planetos buvo atrastos 2009 ir 2010 m. remiantis jų žvaigždės Gliese siunčiamais signalais. Gliese yra tamsi raudonoji nykštukė, esanti už 22 šviesmečių nuo Žemės, kurios masė maždaug tris kartus didesnė už mūsų planetos.

Ypatingai džiugiai buvo sutiktas Gliese 581g atradimas. Ji viena tinkamiausių gyvybei planetų pavadinta dėl savo dydžio ir temperatūros.

Manyta, kad abi planetos yra per arti savo žvaigždės ir neįžiūrimos teleskopu, taigi apie jų masę ir kitus parametrus buvo sprendžiama remiantis skaičiavimais.

Mokslininkai planetų ieškojo vadovaudamiesi Dopplerio metodu, kuris nėra toks tikslus kaip „Kepler“ teleskopo. Šiuo metodu skaičiavimai atliekami remiantis planetų ant žvaigždės krentančiais šešėliais.

Robertsono neįtikino ankstesnių mokslininkų Dopplerio metodu aptiktas atradimas, taigi jie ėmė stebėti raudonosios nykštukės skleidžiamą energiją ir žiūrėti, kokias įžvalgas galima padaryti remiantis šia informacija.

Mokslininkų komanda ištyrė iš žvaigždės sklindančias natrio ir vandenilio emisijas ir nustatė, kad planetų nėra. Klaidingos prielaidos apie planetų egzistavimą buvo padarytos dėl intensyvaus magnetinio aktyvumo žvaigždėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (4)