Rastos bakterijos, kurios „ėda“ elektros energiją (Video)  (0)

Tam, kad gyvose sistemose vyktų biocheminiai procesai, reikalinga energija. Paprastai energija gaunama katabolizmo metu, o tam naudojamos tokios medžiagos kaip gliukozė. Ją organizmas naudoja kaip maistą. Tačiau mokslininkai nustatė, jog gamtoje egzistuoja bakterijos, galinčios „suvirškinti“ grynąją energiją – šie organizmai tiesiogine to žodžio prasme minta elektronais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Unikalias savo prigimtimi bakterijas – jų atrastos aštuonios rūšys – atrado biologai iš Pietų Kalifornijos universiteto (JAV), rašo New Scientist.

Mokslininkai sugebėjo pademonstruoti akumuliatoriaus elektroduose augančias bakterijas, kurios ėda ir išskiria elektros energiją. Šie organizmai buvo aptikti jūrų gelmėse esančiuose nuosėdose. Savo natūralioje aplinkoje tokios bakterijos valgo įvairiuose mineraluose esančius elektronus.

Įdomu tai, kad šios bakterijos gali būti naudingos žmonijai. Pavyzdžiui, jos gali būti panaudotos biomašinų gamybai. Jos galėtų valyti nutekamuosius vandenis, nereikalaudamos maitinimo.

Atradimas taip pat turėtų padėti atsakyti į klausimą apie minimalų energijos kiekį, kurio reikia gyvybei palaikyti.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip elektronai perduodami iš vienos bakterijos kitai. Šis procesas vyksta tol, kol per gyvą grandinę elektronai perduodami toms bakterijoms, kurios yra arčiausiai maisto, t. y. jūros dugne esančių mineralų.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (0)