Alkoholis pagerina uoslę – jei nepadauginama  (2)

Kaip jūs užuodžiate po alkoholio vartojimo? Pasirodo, ganėtinai gerai. Nedidelis alkoholio kiekis gerina jūsų uoslę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerai žinoma, kad praktikuojantis galima pagerinti uoslę, tačiau keletas žmonių pajautė pagerėjimą pavartoję narkotikų arba patyrę smegenų traumą. Tai rodo, kad mūsų uoslės jautrumo prislopinimas slypi smegenyse, kurį, kai kuriais atvejais, galima sumažinti, sako Yaara Endevelt iš Weizmann mokslo instituto Rehovote, Izraelyje.

Norėdama tai išsiaiškinti, Endevelt su kolegomis ištyrė, ar šiek tiek alkoholio – kuris, kaip žinoma, silpnina slopinimo signalus smegenyse – kaip nors veikia išgėrusiojo uoslę.

Komanda nustatė esant koreliaciją tarp alkoholio kiekio kraujyje ir kvapų pajutimo bei atpažinimo bandymų rezultatų. Tačiau jeigu nedidelis alkoholio kiekis uoslės jautrumą padidina, per didelis – maždaug 2 alkoholio vienetai* moterims ir 3 alkoholio vienetai vyrams per valandą – gerokai jį sumažina (Behavioural Brain Research, doi.org/tsd). Pagrindinių mechanizmų supratimas gali atskleisti, kodėl kai kurie žmonės netenka uoslės, sako Endevelt.



* alkoholio vienetas – 14 ml gryno alkoholio. Bandyme buvo naudojamos 35 ml degtinės dozės, sumaišytos su saldintomis greipfrutų sultimis.

Ilgesnė straipsnio versija



New Scientist № 2979

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)