Gyvename itin lengvoje galaktikoje: kur mūsų tamsioji medžiaga?  (0)

Edinburgo universiteto mokslininkams pirmą kartą pavyko tiksliai išmatuoti Paukščių Tako galaktikos masę. Anot jų, mūsiškė galaktika yra lengvesnė negu lig šiol manyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščių Tako masė prilygsta tik pusei kaimynės Andromedos, kuri, kaip ir mūsiškė, yra spiralinės struktūros.

„Mes visada įtarėme, kad Andromeda yra masyvesnė už Paukščių Taką, bet matuoti abiejų galaktikų masę tuo pačiu metu buvo didžiulis iššūkis“, – sakė tyrimui vadovavęs Jorge Penarrubia.

Tyrimas parodė, kad didesnę Andromedos masę užtikrina tamsioji medžiaga – dar menkai tesuvokiama nematoma substancija, kuri pasireiškia išoriniuose galaktikų regionuose. Mokslininkų vertinimu, Paukščių Take esama perpus mažiau tamsiosios medžiagos negu kaimynėje, nors abiejų matmenys yra panašūs.

Ir Paukščių Takas, ir Andromeda priklauso Vietinei galaktikų grupei. Abiejose galaktikose apie 90 proc. medžiagos yra nematoma, todėl lig šiol mokslininkams buvo sunku įrodyti, kuri iš jų yra sunkesnė.

Anksčiau buvo matuojama masė vidiniame galaktikų regione, bet dabar naujoje studijoje tvirtinama, kad pavyko apskaičiuoti, kiek šios nematomos medžiagos esama išoriniuose regionuose. Pasak tyrėjų, gauti rezultatai padės jiems suprasti, kokių struktūrų esama išoriniuose galaktikų regionuose.

„Mūsų tyrime naujausi reliatyvaus mūsų galaktikos ir Andromedos judėjimo matavimai buvo derinami su sudarytu didžiausiu visais laikais gretimų galaktikų katalogu“, – sakė J. Penarrubia.

Straipsnis apie šį tyrimą paskelbtas Karališkosios astronomų draugijos žurnale „Monthly Notices“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(9)
(0)
(9)

Komentarai (0)