Lapė savo vaikų globą patiki sodybos prie Šiaulių šeimininkams  (0)

Įsivaizduokite, įvažiuojate į prie miško prigludusį vienkiemį ir jus pasitinka ne šunys, ne vištos ar katės, o po kiemą maklinėjantis lapiukas. Jis susidomėjęs stebi atvykėlį, prieina arčiau, pauosto orą, amteli ir nepatenkintas nukiūtina į krūmynus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau kelinti metai senė lapė paaugusius jauniklius atsiveda į vieną sodybą Šiaulių rajone. Žino gyvūnas, kad čia geri žmonės gyvena ir kad jos atžaloms čia saugu bus. Man pasakojo, jog lapiukai taip išdrąsėjo, kad vagia batus, įlenda net į namą, ištampo daiktus. Šeimininkai visai nepyksta dėl rudųjų išdaigų ir net kokį mėsos gabaliuką jiems pameta.

Mama lapė laikosi visada atokiau, o keturi išdykėliai šniukštinėja po visą sodybos teritoriją. Pamatę žmogų, įlenda į krūmus, bet tuoj pat vėl iškiša snukutį ir smalsiai stebi. Jei pavojaus nėra, tuoj vėl užsiima savo reikalais: gaudynėmis, ristynėmis, mamos terorizavimu.

Kai pamatė mane, labai juokingai aplojo lyg sarginiai šuniukai, bet tuoj jiems atsirado daugiau reikalų, mat atskrido gandras ir reikėjo būtinai pasižiūrėti, kas tai per padaras. Lapė mama, pabuvusi su mažyliais, nukiūtino į pievas medžioti, o lapiukai toliau mane linksmino.

Prasėdėjau ten kelias valandas. Kartais net nefotografuodamas, o žiūrėdamas į tuos linksmuolius. Labai noriu padėkoti Violetai, kad supažindino su šios sodybos šeimininku ir pačiam šeimininkui Rimui, už galimybę pabūti su lapėmis ir už tai, kad gražiai su jomis sugyvena.

***

Gamtininkas Andrius Gaidamavičius teigė, jog žvėrių jaunikliai iš prigimties žmonių nebijo, ir tik tėvai gali išmokyti šios baimės.

„Gamtoje visko būna. Yra ir gražių filmų, kaip vaikai susidraugauja su lapiukais, nes būtent tokiu būdu ir buvo prijaukinti naminiai gyvuliai – vaikams leisdavo žaisti su jaunikliais. Čia nieko nuostabaus“, – lapių ir žmonių draugystę komentavo A.Gaidamavičius.

Ar lapės gali atskirti žmones vienus nuo kitų?

„Aš daugiau domiuosi vilkais. Tyrinėju juos jau 15 metų ir galiu pasakyti, kad jie tikrai atskiria žmones. Bent jau pagal lytį – lengvai. Todėl moterį ar vaiką prisileidžia daug lengviau negu vyrą, nes vyras jam asocijuojasi su medžiotoju. Kadangi lapės yra artimi vilkų giminaičiai, manau, kad ir jos iš kvapo atskiria, ar tai vaikas, moteris, ar vyras, ir atitinkamai elgiasi. Manau, tai yra natūralu“, – sakė gamtininkas.

Daugiau įkvepiančių fotografo Mariaus Čepulio darbų rasite jo „Facebook“ paskyroje „Čepulio fotoklajonės“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Čepulis
(7)
(0)
(7)

Komentarai (0)