Iš laboratorijos išriedėjo pirmoji tuščiavidurė boro molekulė  (0)

Vienas taškas boro naudai. Pirmą kartą iš boro buvo sukurta žymioji futbolo kamuolio formos tuščiavidurė molekulė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1985 m. atrastas buckyball buvo pagamintas iš 60 susijungusių anglies atomų, formuojančių tuščiavidurę sferą. Kadangi molekuliniai ryšiai yra labai stabilūs ir gali atlaikyti aukštą temperatūrą bei slėgį, mokslininkams kilo idėja, kad šie ryšiai gali dideliu tankiu kaupti vandenilį, o tai galėtų būti perspektyvus kuro šaltinis. Esant normaliam slėgiui pernelyg daug dujų gali ištrūkti iš įprastų talpų, o norint laikyti jas suspaustas, reikia gremėzdiškų talpyklų.

Periodinėje elementų lentelėje boras yra šalia anglies, todėl boro rutuliukas taip pat gali turėti naudingų savybių. Tačiau nebuvo aišku ar boras tokias struktūras gali sukurti.

Susipažinkite su borosferenu

Dabar Lai-Sheng Wang iš Brown universiteto Providence, Rod Ailande, su kolegomis pagamino narvo tipo molekulę iš 40 boro atomų, garindami boro gabalėlį lazeriu, o po to šaldydami heliu. Komanda išanalizavo šių susidariusių boro sambūrių energijos spektrus ir palygino juos su 10 000 galimų boro atomų modelių. Paaiškėjo, kad jie sukūrė boro rutulį.

Skirtingai nuo tuščiavidurio anglies rutulio, kuriame paviršiai pagaminti iš penkiakampių ir šešiakampių, boro rutulio paviršių sudaro trikampiai, šešiakampiai ir septynkampiai. Nors tai ir mažiau sferiškas paviršius, tačiau jo struktūra uždara. Wang molekulę praminė „borosferenu“. Dabar komanda ieško grafeno analogo borui, nes vos 1 atomo storumo grafeno lakštas yra labai stiprus bei turi unikalių elektrinių savybių ir dėl to dažnai vadinamas stebuklinga medžiaga.

Markui Foxui iš Durhamo universiteto Jungtinėje Karalystėje patinka toks pavadinimas ir jis džiaugiasi, ieškodamas perspektyvios grafeno versijos iš boro. Jis sako, kad buckyballs atvedė prie grafeno atradimo, tad istorija gali pasikartoti ir su boru.

Žurnalo nuoroda: Nature Chemistry, DOI: 10.1038/nchem.1999


Jacob Aron
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)