Liūdnas vaizdas iš kosmoso: valstybė, kurios naktį nesimato (Video)  (4)

Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) dirbantys astronautai mėgsta filmuoti ir fotografuoti teritorijas, virš kurių praskrenda – o naktinis skrydis virš Azijos rytinės dalies žada itin įdomių vaizdų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete, vaizdo įrašų svetainėje „Youtube“, kaip tik pasirodė vienas toks įrašas iš TKS. Šiuose kadruose galima pamatyti galingiausių Azijos valstybių sostinių ir didžiųjų miestų šviesas – jos tokios ryškios, kad atrodo taip, lyg tuose miestuose paprastiems miestelėnams turėtų būti netgi sunku užmigti. Ir tik vienas Pchenjanas, Šiaurės Korėjos sostinė, skendi beveik visiškoje tamsoje.

Pietų Korėjos sostinė Seulas matosi kuo puikiausiai – tai didelis, aktyvus miestas su turtingu naktiniu gyvenimu. O visa Šiaurės Korėja – tarsi tamsi dėmė, kurioje ties Pchenjanu matosi kelios spingsulės. Siena tarp šių dviejų kaimyninių valstybių – lyg peiliu nupjauta.

Svetainės Citylab.com specialsitai tikina, jog pagal tai, kiek miestas apšviestas nuotraukose iš kosmoso, galima vertinti to miesto svarbą. Pavyzdžiui, Seulas, Pietų Korėjos sostinė, gerai matomas dėl daugybės ryškių šviesų.

„Keistos tamsios dėmės“, kaip Š. Korėjos vaizdą iš kosmoso apibūdino svetainė space.com, atsiradimą galima paaiškinti kaip Š. Korėjos valdžios bandymą taupyti elektros energiją. Šių metų gegužę leidinys „The Guardian“, rašęs apie Šiaurės Korėjos kasdienybę, minėjo, jog Pchenjane vykdoma vadinamoji alternatyvaus energijos tiekimo pristabdymo programa.

Pagal šią programą, elektros energijos tiekimas gali būti sustabdytas vienoje gatvės pusėje, bet kitoje jis išlieka. Britų leidinio žurnalistai rašė, kad išjungus šviesą vienoje gatvės pusėje galima matyti, kaip vaikai per gatvę bėga pas savo kaimynus iš kitos pusės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai (4)