Kaip lauko temperatūrą nusakyti pagal svirplių skleidžiamą garsą?  (0)

Yra keletas natūralių fenomenų, kurie padeda nesudėtingai paskaičiuoti lauko temperatūrą. Tai jonvabalių blyksėjimo lygis, vandens vėžlių širdies plakimo greitis ir netgi žmogaus smegenų bangų dažnis. O vasarą lauko temperatūrą lengviausia paskaičiuoti pagal svirplių skleidžiamus garsus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam, kad sužinotumėte lauko temperatūrą, tereikia suskaičiuoti, kiek kartų per 25 sekundes svirplys susvirpia, gautą skaičių padalinti iš trijų ir pridėti keturis. Gautas skaičius bus lauko temperatūra su vieno ar dviejų laipsnių paklaida.

Tiesa, temperatūros nebūtina matuoti skaičiuojant. Šią vasarą „iOS“ vartotojams pristatyta programėlė „Cricket Temperature“ panaudoja algoritmą ir pagal svirplių skleidžiamus garsus taip pat gali nustatyti temperatūrą. Temperatūra rodoma Farenheitais.

Kodėl svirplių skleidžiami garsai priklauso nuo oro temperatūros? Svirplių kūnuose vyksta cheminės reakcijos. Kai kurios jų atsakingos už tai, kad svirplių raumenys pasirūpintų svirpimu. Kadangi svirpliai yra šaltakraujai, cheminių reakcijų greitis priklauso nuo oro temperatūros.

Kai temperatūra pakyla, tam tikrą energijos lygį pasiekti lengviau, nes greičiau vyksta cheminės reakcijos. O temperatūrai sulėtėjus, sulėtėja ir svirplių medžiagų apykaita, todėl sulėtėja ir svirpimo dažnumas.

Svirpia tik vyriškosios lyties svirpliai. Jie tai daro dėl kelių priežasčių: kad pritrauktų moteriškos lyties svirplius, svirpimu skelbia apie pavojų arba reikšdami agresiją susidūrę su kitu vyriškosios lyties svirpliu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)