Kaip Ebola paralyžiuoja imunitetą  (0)

Mirčių nuo Ebolos Afrikoje skaičius praeitą savaitę pasiekė 1013, pranešta apie 1848 susirgimo atvejus. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), paskelbusi apie pavojaus pasaulio sveikatai protrūkį, nutarė, kad etiška gydyti pacientus neišbandytu vaistu ZMapp. Turint galvoje situaciją pačioje Afrikoje – neminint jau žiniasklaidos dėmesio – buvo stebėtina, kad konkretus būdas, kaip Ebola žudo, atrastas tik dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš esmės, virusas blokuoja tai, kas paprastai išsyk sukeltų atsaką į infekciją, paralyžiuodamas visą imuninę sistemą. Gaya Amarasinghe iš Washingtono universiteto medicinos mokyklos St Louise, Missouri'yje, ir kolegos sako, kad šis proveržis gali vesti prie naujų gydymo būdų sukūrimo.

Nuo Ebolos vakcinos nėra ir dar neseniai ZMapp buvo bandytas tik su beždžionėmis. Paprastai kūnas į infekciją reaguoja, gamindamas interferoną, veikiantį kaip greitoji žinutė baltiesiems kraujo kūneliams, nurodydama jiems mobilizuoti genus ir baltymus. Amarasinghe'o komanda išsiaiškino, kad Ebola'os virusas gamina medžiagą VP24, blokuojančią įprastinius interferono kanalus, taip išjungdamas imuninę sistemą.

Su išjungtais įprastiniais apsaugos mechanizmais ląstelės tampa beginklės prieš virusą. Amarasinghe sako, kad į VP24 nutaikyti vaistai gali suteikti alternatyvius viruso įveikimo būdus. Kiti virusologai sako, kad vien VP24 neutralizavimo gali nepakakti, kadangi, kaip ir daugelis kitų virusų, Ebola arsenale yra ir kitų interferono signalų slopinimo būdų. „Kitos viruso dalys gali ir toliau veikti bei replikuotis ir be VP24,“ sako Benas Neumanas iš Readingo universiteto, JK.

Nepigu, nelengva

Neumanas sako, kad gali būti sunku rasti vaistus, kurie veiktų vien VP24, nesukeldami pašalinio poveikio. Bet pabrėžia, kad jau yra vaistai, veikiantys panašią hepatito C viruso molekulę, NS5A, nepažeisdami sveikų ląstelių. „Jie stulbinančiai efektyvūs,“ sako jis. „Taigi, teoriškai tai gali būti atlikta ir su VP24, bet tai nebus pigu ar paprasta.“

Gydymo būdų dabar labai reikia. Liberija šią savaitę gavo šiek tiek ZMapp, trijų monokloninių antikūnų mišinį, bet jo pakanka vos dviejų žmonių gydymui. Vaistą gaminanti kompanija Mapp Biopharmaceutical San Diego'e Kalijornijoje, teigia, kad yra labai riboti ZMapp ištekliai. Kol kas jie buvo naudoti dviems užsikrėtusiems JAV pagalbos darbuotojams, kurie abu paordė būklės gerėjimo ženklus. Bet vakar paaiškėjo, kad vaistas nepadėjo išgelbėti Miguelio Pajareso, ispanų kunigo, kuris užsikrėtė Liberijoje.

PSO skelbia Tarptautinio masto viešosios sveikatos pavojų, kai protrūkis peržengioa vienos valstybės sienas ir kelia neįprastą grėsmę. Tokią deklaraciją PSO anksčiau buvo paskelbusi tik du kartus: kiaulių gripo atveju 2009 m. ir per poliomielito protrūkį Pakistane anksčiau šiais metais. Ebola'os pranešime rašoma, kad plitimo sustabdymui reikia „koordinuotų tarptautinių veiksmų“, kadangi „daugelyje šalių, kuriose kyla grėsmė, sveikatos sistema silpna“.

Žurnalo nuoroda: Cell Host & Microbe, DOI: 10.1016/j.chom.2014.07.008


Andy Coghlan
New Scientist

(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)