Danijoje kuriamas gyvūnų pasaulis be grotų  (0)

Danija vėl stebins pasaulį savo zoologijos sodais. Šį kartą užmojis – pastatyti naujovišką zoologijos sodą, kuriame nebus tvorų, narvų ar kitokių statinių, vizualiai skiriančių gyvūnus ir lankytojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar visai neseniai danai šiurpino pasaulį priešais darželinukų akis skerdžiamų žirafų ir vilkų vaizdais. Bet tai vyko įprastuose zoologijos soduose, kurie laikomi gana moderniais.

Naujausią projektą įgyvendinti užtruks 20 metų ir atsieis 1 milijardą Danijos kronų (apie 460 milijonų litų). Pasak idėjos autorių, šitoks parkas suteiks gyvūnams daugiau laisvės, o žmonės galės juos pamatyti natūralesnėje aplinkoje ir iš labai arti.

Kaip teigia projektą įgyvendinanti Danijos architektų grupė „Bjarke Ingels Group“ (BIG), Zootopija („Zootopia“) yra naujo dizaino zoologijos sodas, kurio tikslas – sukurti atvirą gyvenamąją vietą gyvūnams be matomų juos ir lankytojus skiriančių barjerų.

Susies tris žemynus

Laukinių gyvūnų teritoriją zoologijos sode planuojama suskirstyti pagal Azijos, Amerikos ir Afrikos žemynus.

Gyvūnų būstus bei saugias lankytojų zonas architektai ketina paslėpti kiekvienam žemynui būdingame reljefe.

Kaip teigia architektai, dramblių būstas gali būti paslėptas po ryžių laukais kalvoje, liūtų – žole apsėtoje kalvoje, o lankytojams skirtas saugias zonas maskuos bambukai, sukrauti rąstai ir kitokie gamtos objektai.

Lankytojai Aziją galės pažinti plaukdami valtimi, Ameriką – keldamiesi funikulieriais, o į kelionę po Afriką galės leistis automobiliais arba specialiais kapsulėse įtaisytais dviračiais. Pastaroji priemonė nėra visai saugi artintis prie tokių plėšrūnų kaip liūtai, tad dviračiams ketinama įrengti 3 skirtingo ilgio trasas. Taip pat lankytojai galės išsirengti į 4 km žygį, aprėpiantį visus tris žemynus, pasidaryti iškylą ir netgi išsimaudyti.

Keliaudami per skirtingus žemynus lankytojai išlips į saugias zonas, paslėptas gyvūnus supančioje aplinkoje. Taip bus galima stebėti gyvūnus natūralioje aplinkoje, o jie nesijaus stebimi ir įkalinti.

„Mūsų Zootopija bus gyvūnų visata be tvorų ir kitokių pastatų“, – teigė „Givskud Zoo“ direktorius Richardas Østerballe. Jo teigimu, tikimasi sukurti unikalią patirtį lankytojams išvengiant tradicinės zoologijos sodo aplinkos.

Lankytojus saugos sienos

Patekti į skirtingus žemynus, kaip ir į patį zoologijos sodą, lankytojai galės pro ovalo formos centrinį pastatą. Jame nuo gyvūnų bus atskirtos tik bilietų kasos, restoranai ir parduotuvės.

Centriniame pastate bus atskiri įėjimai ir į kiekvieną iš zoologijos sode pristatomą žemyną. Lankytojai galės apžiūrėti gyvūnų teritoriją pakilę ant centrinį pastatą juosiančių sienų.

„Stengiamės 120 hektarų teritoriją suprojektuoti kuo paprasčiau ir aiškiau. Norime, kad būtų atskira atvykimo vieta ir aiškus suskirstymas į žemynus, kad lankytojas žinotų, kur eiti, ir sugaištų kuo mažiau laiko eilėje“, – aiškina BIG projektų vadovė Nanna Gyldholm Møller.

Jos teigimu, nėra labai didelio skirtumo, ar dirbti su žmonėmis, ar su gyvūnais.

„Gyvūnai taip pat turi daug funkcinių bei dizaino poreikių. Pavyzdžiui, kupranugariui nebūtina aukšta tvora – kad jis nepabėgtų, tereikia 30 cm gylio ir pločio griovio ir jis neišdrįs jo peržengti. Tvoros reikia, kad žmonės netrukdytų kupranugariui“, – sakė N.Gyldholm-Møller.

Pasikeis neatpažįstamai

Zootopija nebus įkurta naujoje vietoje. Parkas veiks žemyninėje Danijos dalyje, Jutlandijos pusiasalyje esančiame zoologijos sode „Givskud Zoo“.

Šis parkas duris atvėrė kaip liūtų parkas dar 1969 metais, o papildytas ir kitomis gyvūnų rūšimis buvo pavadintas „Givskud Zoo“. Idėja kurti Zootopiją kilo ir buvo išgvildenta paties zoologijos sodo.

N.Gyldholm-Møller teigimu, „Givskud Zoo“ vadovaujamas direktoriaus R.Østerballe, savo planą pristatė dar 2004 metais, tačiau visas detales nušlifuoti užtruko dešimt metų.

Šis projektas pasaulyje jau sulaukė daug dėmesio, bet, pasak N.Gyldholm-Møller, reikia nepamiršti, jog jis vis dar yra pirminės stadijos ir dar laukia daug tyrimų ir plėtros sprendimų.

Pirmąją projekto dalį ketinama baigti ir lankytojams pristatyti jau 2019 metais, 50-ojo „Givskud Zoo“ jubiliejaus proga.

Šiuo metu „Givskud Zoo“ įsikūręs 120 hektarų plote ir kviečia lankytojus pasižvalgyti po skirtingų gyvūnų pasaulį pėsčiomis ir automobiliu, traukiniu.

Derina miestą ir gamtą

Zootopijos projektą plėtoja architektų grupė BIG, garsi kuriamų pastatų dizainu ir gebėjimu suderinti urbanistiką su gamtos motyvais ir formomis.

BIG daugiausia dirba projektuodama miestų erdves ir pastatus, o savo projektuose pabrėžia pagrindinę mintį – skirtingi žmonės turi gyventi optimaliai, erdve reikia pasinaudoti kuo praktiškiau ir jaukiau.

Šį kartą panašią užduotį jie išsikėlė projektuodami zoologijos sodą.

Kaip teigia architektas Bjarke Ingelsas, jų svajonė – gyvūnams sukurti kuo įmanoma geresnę ir laisvesnę aplinką: „Sukurti modelį tokiems skirtingiems gyventojams kaip gorilos, vilkai, lokiai, liūtai ir drambliai yra itin sudėtinga užduotis.

Mes tikimės, kad galėsime pagerinti gyvūnams gyvenimo kokybę ir sudaryti palankias sąlygas darbuotojams bei svečiams.

Galbūt taip pat atrasime idėjų, kurias galėtume panaudoti net ir miestų džiunglėse.

Kas žino, galbūt raganosis gali mus išmokyti ko nors, ką pritaikytume mūsų dabartiniam arba ateities gyvenimui.“

Pavyzdys visam pasauliui

„Tikimės, kad zoologijos sodai visame pasaulyje pasimokys iš to, kaip R.Østerballe valdo šią Zootopiją. Gyvūnai čia patys svarbiausi ir nėra tiesiog demonstruojami pramogos tikslais.

Svarbu, kad pasaulis turėtų galimybę pažinti gyvūnų istoriją ir taip didinti tikimybę, kad jie išliks“, – sakė N.Gyldholm-Møller.

Taip pat tikimasi, jog Zootopija taps vienu pagrindinių poilsio centrų Pietų Danijoje, tokiu, koks yra Legolendas ir Lalandija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gerda Kalpokaitė
(7)
(0)
(7)

Komentarai (0)