Nuo Aliaskos iki Ugnies Žemės besidriekiančiuose kalnuose per savaitgalį užfiksuoti 3 galingi žemės drebėjimai  (0)

Vakarinėje abiejų Amerikos žemynų dalyje besidriekiančią Kordiljerų kalnų grandinę, kuri yra ilgiausia pasaulyje, per porą dienų skirtingose vietose sukrėtė net trys 6-7 balų žemės drebėjimai. Žemė iš pradžių smarkiai drebėjo Čilėje, po to – Kalifornijoje, o dar po kelių valandų – Peru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

6,6 balo Čilėje


Vidurio Čilę šeštadienį sukrėtė 6,6 balo žemės drebėjimas. Požeminiai smūgiai pasireiškė penktadienį 18 val. 32 min. vietos (šeštadienį 1 val. 32 min. Lietuvos) laiku regione, esančiame už 108 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Santjago 3,5 kilometro gylyje, nurodė JAV geologijos tarnyba.

Pasak Čilės nepaprastųjų situacijų tarnybos ONEMI, žemės drebėjimas buvo jaučiamas Santjage ir dar penkiose šalies srityse. Daugiau kaip penkis milijonus gyventojų turinčioje sostinėje pastatai drebėjo apie 30-40 sekundžių, sukeldami paniką, nors šioje valstybėje prie žemės drebėjimų žmonės pratę.

„Kai kur dingo elektra, bet pranešimų apie pastatų ar infrastruktūros pažeidimus nėra, nors tai - tik priminė informacija“, – sakė ONEMI vadovas Miguelis Ortizas.

Šis žemės drebėjimas nesukėlė cunamio, tvirtina vandens ūkio tarnybos.

Čilė yra viena iš labiausiai seismiškai aktyvių šalių pasaulyje; jos teritorija yra vadinamojo ugnies žiedo juostoje Ramiojo vandenyno regione.

Balandį Čilės šiaurėje per 8,2 balo žemės drebėjimą žuvo šeši žmonės, milijonai bėgo iš savo namų Ikikės regione.

2010-ųjų vasario 27 dieną 8,8 balo žemės drebėjimas vandenyne ties Čilės Maulės sritimi buvo rekordinis. Per jį žuvo daugiau kaip 500 žmonių, žala vertinta 30 mlrd. dolerių.

6 balai Kalifornijoje


Šiaurės Kaliforniją anksti sekmadienį sukrėtė stiprus, 6 balų žemės drebėjimas, pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS). BBC skelbia, jog 87 žmonės buvo nugabenti į ligoninę. Trys iš jų sunkiai sužeisti.

Drebėjimas įvyko 3 val. 20 min. vietos (13 val. 20 min. Lietuvos) laiku, jo epicentras buvo į šiaurės vakarus nuo Amerikan Kanjono miesto Kalifornijoje, o hipocentras – vos 10,8 km gylyje.

Maždaug už 10 km nuo epicentro esančioje Napoje dingo elektra, kaip ir kituose netoliese esančiuose miestuose ir miesteliuose.

Be elektros liko daugiau kaip 10 tūkst. namų ūkių, pranešė „Pacific Gas and Electric Company“.

Napos mieste nutrūkęs dujų ir vandens tiekimas. Per drebėjimą apgadinti istoriniai pastatai. Keli namai sudegė per kilusius gaisrus.

San Fransisko, esančio už maždaug 64 km į pietvakarius, ir Deiviso, maždaug tiek pat nutolusio į šiaurės rytus, gyventojai suskubo per „Twitter“ pranešti, kad taip pat jautė žemės drebėjimą.

„Twitter“ vartotojas Tysonas Winteris rašė: „Čia, Napoje, smarkiai krėtė. Dingo elektra“.

Ann Marie Christy rašė, jog jos motina, taip pat esanti Napoje, pasakojo, kad drebėjimas „buvo labai smarkus, išdužo daug stiklų“.

6,9 balo Peru


Stiprus 6,9 balo žemės drebėjimas sekmadienį supurtė Peru, pranešė JAV ekspertai, tačiau kol kas negauta pranešimų apie aukas arba reikšmingą žalą.

Požeminių smūgių, kurie buvo užfiksuoti 23 val. 21 min. Grinvičo (pirmadienį 2 val. 21 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo už 42 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tambo miesto ir už 467 į pietryčius nuo sostinės Limos, o jų židinys buvo 101 kilometro gylyje, nurodė JAV geologijos tarnyba (USGS).

Dėl smarkių smūgių panikos apimti žmonės išbėgo į gatves Ajakučo mieste, turinčiame apie 150 tūkst. gyventojų. USGS iš pradžių buvo paskelbusi, kad drebėjimo stiprumas siekė 7 balus.

Sostinėje buvo užfiksuoti 4,4 balo stiprumo smūgiai. Juos pajuto žmonės aukštuose pastatuose, tačiau daugelis 8 mln. gyventojų turinčiame mieste į drebėjimą neatkreipė dėmesio.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad tokio stiprumo žemės drebėjimai „kai kada gali sukelti vietinės reikšmės cunamius, kurie gali būti niokojantys pakrantės iki 100 kilometrų nuo žemės drebėjimo epicentro“.

„Institucijos epicentro regione turėtų atsižvelgti į šią galimybę ir imtis atitinkamų veiksmų“, – sakoma pranešime.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: