Išdūrė: apsimetusi, kad laukiasi, panda gavo išskirtines sąlygas  (0)

Chengdu didžiųjų pandų veisimo tyrimų centras Kinijoje neseniai turėjo nutraukti vaizdo transliaciją iš vienos pandos aptvaro. Mat kameros turėjo užfiksuoti, kaip meškutė gimdo, o paaiškėjo, jog panda mažylio nesilaukia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl spartaus gyvenamųjų buveinių nykimo, gamtos taršos, brakonierių, didžiosios pandos tapo nykstančia rūšimi. Pirmieji aplinkosaugininkų veiksmai siekiant išsaugoti šią rūšį prasidėjo 1958-aisiais, tačiau apčiuopiamą rezultatą pavyko pasiekti tik 1990-ais metais.

Kuo daugiau biologai sužinojo apie pandų poravimosi, tuo labiau jiems įsiskaudėdavo galvas.

Pandų patelės gali poruotis tik sulaukę 4-5 metų amžiaus, tačiau... tiesą sakant, joms visai neįdomus tas poravimasis. Jų ruja prasideda pavasarį, tačiau trunka vos 3 dienas. Jei patinui per šias kelias dienas pavyksta atrasti patelę ir ją apvaisinti, panda nebesiporuoja ateinančius dvejus-trejus metus.

Ir tai - viskas, kas žinoma apie pandų poravimąsi. Ar jos bent supranta, kad yra nykstančios?

Laukiančioms jauniklių - išskirtinė priežiūra ir globa

Patelė gali atsivesti vieną ar du jauniklius. Tačiau rūpinasi tik vienu. Antrasis tiesiog paliekamas numirti, o pastaraisiais metais mažylį iškart čiumpa ir visomis įmanomomis priemonėmis mėgina išauginti mokslininkai. Na, greičiausiai, šios meškutės tikrai nežino, kad jų rūšis nyksta.

Kadangi pandų poravimasis yra toks sudėtingas ir lėtas procesas, veisimo centrai, tokie kaip ir Kinijoje įsikūręs Chengdu deda didžiules pastangas, kad šie žinduoliai būtų apvaisinti ir susilauktų sveikų palikuonių.

Vis tik nors poravimasis šių mielų žinduolių nedomina, jos mokslininkus įveikia gudrumu.

Pradėjusi demonstruoti nėščios patelės požymius veisimo centro panda Ai Hin nedelsiant buvo perkelta į privačią patalpą su oro kondicionieriais, kur aplink ją ištisomis paromis tūpčiojo centro darbuotojai - kad tik būsimai mamytei nieko nepritrūktų.

Taip pat pandai iškart buvo skirta geresnės kokybės maisto: vaisių, bandelių ir bambuko.

Patikrinti nėra kaip

Vis tik po dviejų mėnesio „gero gyvenimo“ veisimo centro darbuotojai pastebėjo, jog panda tik imituoja savo nėštumą.

Tokia situacija gali pasireikšti ir žmonėms: kai gyvūnas ar žmogus klaidingai tiki, kad laukiasi, jis iš tiesų pajunta nėštumui būdingus simptomus. Juos sukelia hormonų svyravimai organizme.

Žinoma, pandai tai galėjo nutikti netyčia. Tačiau centro personalas pradeda įtarti, jog kai kurios globotinės itin ilgai „tiki“, kad laukiasi, supratusios, jog tokiu būdu gaus geresnes gyvenimo sąlygas.

Įprastai pandų nėštumas trunka 90 - 160 dienų. Jų mažyliai gimdoje yra tokie maži, jog net ištyrus gyvūną ultragarso aparatu neįmanoma tiksliai pasakyti, ar patelė tikrai laukiasi jauniklių. Kitų būdų patikrinti gudruoles pandas kaip ir nėra, taigi tenka tiesiog laukti, kiek laiko patelė bus „nėščia“.

Akivaizdu, jog dalis pandų jau išmoko pasinaudoti šia galimybe ir sulaukti geresnės priežiūros bei gyvenimo sąlygų. Pandoms pasisekė, nes dėl jų mielumo biologai joms atleidžia tokias apgavystes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (0)