Modifikuotos mielės pirmą kartą gamina opiatus  (0)

Kamuoja siaubingi skausmai? Siekite mielių.
Genetiškai pakeistos mielės dabar gali gaminti įvairius opiatus, taip pat ir morfiną. Nuolat didėjant nerimui dėl opiumo aguonų tiekimo, jos gali būti būtent tai, ką paskyrė daktaras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma plačiai naudojamų nuskausminamųjų opiatų gali būti pagaminti tik iš opijinių aguonų (Papaver somniferum). Maždaug 50 procentų šių augalų, reikalingų tokių vaistų gamybai auginami Tasmanijos saloje, Australijoje, tad prastas derlius gali paveikti jų prieinamumą.

Christina'a Smolke iš Stanfordo universiteto Kalifornijoje su kolegomis ieškojo šių sudėtingų molekulių sintetinimo iš paprastų cukrų būdo. 2008 m. ji genetiškai pakeitė mieles, kad jos gamintų opiatų prekursorius. Dabar jos komanda baigė užduotį, pakeisdama mieles taip, kad jos sintezuoja gatavus vaistus iš kito tipo prekursoriaus (Nature Chemical Biology, DOI: 10.1038/nchembio.1613). „Šis darbas mus labai priartino prie tikslo,“ sako Smolke. Teliko sujungti šias dvi fazes vienoje mielių genetinėje linijoje ir užpildyti trūkstamus etapus, sako ji.

Toks būdas galėtų atlaisvinti dirbamą žemę. Pasaulyje apie 280 000 hektarų skirti aguonų laukams. Mielės galėtų būti auginamos saugiuose fermentavimo induose, pažymi Smolke.

Išsamesnis pasakojimas



New Scientist № 2984

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)