Verslumo paslaptys Mokslo festivalyje: nuo vaistų iki šokolado gamybos  (0)

Vienuoliktajame Nacionaliniame mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“, kuris vyks rugsėjo 10–19 dienomis septyniuose Lietuvos miestuose, bus nemažai praktinių užsiėmimų, padedančių moksleiviams tiesiogiai susipažinti su mokslo ir technologijų taikymais versle.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat jie galės pasitikrinti savo verslumo gebėjimus, apsilankyti įvairiose aukštųjų technologijų kompanijose, verslo įmonėse, sužinoti apie perspektyvias profesijas.

„Tikiu, kad šie renginiai paskatins jaunimo susidomėjimą inovatyvaus verslo kūrimu. Lietuvoje yra didžiulis potencialas universitetuose, daug jaunų žmonių, norinčių kurti savo verslą. Tereikia juos nukreipti tinkama linkme ir skatinti kurti inovatyvius ir aukštą pridėtinę vertę turinčius produktus“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas. Pasak ūkio viceministro, vienas valstybės uždavinių – kryptingai skatinti ir ugdyti jaunimo verslumą Lietuvoje ir taip drąsinti šalies jaunus žmones nebijoti įgyvendinti savo idėjų ir kurti verslo.

Ar svajojate ateityje turėti savo verslą, o gal jau esate pradėjęs ir susiduriate su sunkumais? Rugsėjo 19 d. Vilniuje, Mokslo festivalio renginiuose Saulėtekyje VU Tarptautinio verslo mokyklos specialistai pakvies į paskaitą „Lietuvos verslumas 2013. Ar Lietuvos ateitį kuria jaunimas?“. Joje bus aptarti ir pristatyti duomenys, gauti vykdant kasmetinį Lietuvos verslumo stebėsenos tyrimą.

Taip pat bus aptarta Lietuvos pradedančiųjų arba pradėjusiųjų verslą gyventojų bei verslininkų nuomonė apie verslo klientų geografinę padėtį, verslo steigimo motyvus, technologijų gyvavimo trukmę, darbo komandoje svarbą. Paskaitoje bus pristatyta ekspertų nuomonė apie Lietuvos finansų ir švietimo sektorių, Vyriausybės politikos, Vyriausybės programų, infrastruktūros, rinkos atvirumo, kultūrinių ir socialinių normų poveikį verslumo plėtrai Lietuvoje.

Vilniuje jūsų laukia ekskursijos pažangiausiose aukštųjų technologijų kompanijose. Pavyzdžiui, įmonė „Ekspla” kuria ir parduoda naujos kartos femtosekundinius skaidulinius lazerius. Kaip jie gimsta ir kur yra naudojami, sužinosite, aplankę naujausias gamybines laboratorijas. Per ekskursiją biofarmacijos įmonėje TEVA /„Sicor Biotech“ išgirsite apie biofarmacinių vaistų kūrimą bei gamybą, aplankysite mokslinių tyrimų centrą, kokybės kontrolės laboratorijas bei biofarmacinių vaistų gamyklą.

Apie molekulinius instrumentus šiuolaikiniam mokslui sužinosite per ekskursiją biotechnologijų įmonėje „Thermo Fisher Scientific Baltics”. Beje, ši kompanija skiria daug dėmesio gamtos mokslų populiarinimui. Bendras jų ir Vilniaus universiteto projektas „Mobilioji bioklasė“ – pirmoji šalyje mobili laboratorija, supažindinanti moksleivius su naujausiais biomokslų pasiekimais. Laboratorija visiems norintiems suteiks unikalią galimybę bent trumpam tapti tyrėjais. Rugsėjo 12 d. ji lankysis Panevėžyje, o 18 d.  Vilniuje, VU Gamtos mokslų fakultete.

Gal norite išmokti patys pasigaminti modernų ir ekonomišką šviesos šaltinį –šviestuką? Užsukite įMokslo dirbtuves VU Fizikos fakultete. Na o, kompanijos „Aqua Lingua“ įkūrėja, grafikos dizainerė Rūta Mickienėpademonstruos, kaip kiekvienas iš mūsų gali sukurti autorinį meno kūrinį. Aqua Lingua (lot. vanduo, kalba) technologija, sujungdama tokias skirtingas sritis kaip fotografija ir fizika, suteikia galimybę kiekvienam tapti kūrėju. Tereikia garso: balsu ištartos frazės, sveikinimo, sugrotos ar sudainuotos melodijos, netgi knarkimo. Apie tai, kaip įgyvendinama „nematomos informacijos“ teorija ir kaip jūsų balsas gali virsti vizualiu meno kūriniu, išgirsite bei pamatysite paskaitoje, kuri vyks rugsėjo 15 d. Lietuvos mokslų akademijoje.

Kaune VDU Rasos gimnazijoje lektorė Lina Venslovaitė skaitys paskaitą „Kaip žinojimas keičia tavo pasirinkimą“. Savo karjerą planuojame jau mokyklos suole. Vieniems tai dar vaikystėje atsiradusių svajonių išsipildymo paieškos, kitiems – visiška nežinomybė. Paskaitoje išgirsite, ką reikėtų žinoti, kad sėkmė būtų lengviau pasiekiama?

Prof.  Almantas Samalavičius Kauno technikos kolegijoje pakvies į paskaitą „Naujoji ekonomika, ekologija ir „augimo“ krizė“. Modernios ekonomikos propaguotojai šalies gerovę tiesiogiai sieja su bendro vidaus produkto, vartojimo, investicijų augimo tempais. Pasak profesoriaus, šių tikslų siekimas neatsiejamas nuo savęs ir aplinkos sekinimo, taršos, krizių. Taip elgdamiesi, paliekame nusikalstamai didelį ekologinį pėdsaką. Tad kokios galimos ir būtinos alternatyvos šiai pražūtingai ideologijai?

Per ekskursiją į Kauno hidroelektrinę susipažinsite su didžiausios atsinaujinančius išteklius naudojančios elektrinės Lietuvoje istorija, veikla, technologinėmis galimybėmis ir pagrindiniais įrenginiais. Rugsėjo 12 d. per KTU dienas renginyje „Pramoninė automatika“ aplankysite pramoninės automatikos laboratorijas. Jose bus demonstruojama įvairi automatikos įranga: elektros pavaros, valdikliai, pasakojama apie jų naudojimo sritis ir specifiką.

Klaipėdoje numatyta ekskursija į AB „Klaipėdos energija“. Ši įmonė jau daugelį metų organizuoja nemokamas pažintines ekskursijas po bendrovės elektrinę. Per ekskursiją moksleiviai supažindinami su elektros bei šilumos gamybos technologijomis, procesais ir ilgamete „Klaipėdos energijos“ istorija.

Šiauliuose jūsų laukiarenginys „Šokolado paslaptys“. Apsilankę „Rūtos“ šokolado muziejuje, susipažinsite su šokolado gamybos istorija. Susitiksite su technologu, stebėsite gamybos procesą, sužinosite įvairių šokolado paslapčių, degustuosite ir vertinsite šokoladą.

Prof. Arūnas Bukantis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Donatas Valiukas ir specialistas Justinas Kilpys susitikime-diskusijoje „Apie karjerą paprastai“ aptars meteorologo karjerą, supažindins su šios profesijos studijų, darbogalimybėmis. Dalyviai sužinos, kokia svarbi ir aktuali meteorologo profesija klimato kaitos ir atšilimo sąlygomis.

Panevėžyje kviečiameįkarjeros valdymo praktinį užsiėmimąPanevėžio kolegijoje.Nežinai, kuo nori būti ateityje? Manai, kad nieko nemoki ar tau niekas nepatinka? Ateik į užsiėmimą, per kurį pažinsi save, suprasi savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Įvairių testų, žaidimų, individualių užduočių, diskusijų dėka atskleisi savo gebėjimus ir pomėgius, kurie ateityje padės pasirinkti profesiją ir realizuoti save profesinėje veikloje

  Rugsėjo 12 d. KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas kviečia į „Verslumo ringą“, vyksiantį Prekybos ir pramogų centre „Babilonas II“. Jums tereikia suburti 3–4 narių komandą ir galėsite dalyvauti nuotaikingame renginyje, kur komandos varžysis, atlikdamos verslumo kompetencijas ir įgūdžius atskleidžiančias užduotis. Taip pat numatyta ir ekskursijų. Pavyzdžiui, galėsite užsukti į AB „Panevėžio energija“ ir Panevėžio elektrinę, kur sužinosite, kas yra šiluma, iš kur ji atkeliauja į mūsų būstus, kas yra centralizuotas šilumos tiekimas?

Druskininkuose suplanuota ekskursija į natūralaus mineralinio vandens „Akvilė“ gamybos liniją.

Festivalio programą rasite interneto svetainėje www.mokslofestivalis.eu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)