Saulė mūsų planetos kryptimi išspjovė milžinišką plazmos debesį  (0)

Saulę stebinti NASA „Solar Dynamics“ observatorija užfiksavo, kaip iš žvaigždės išsiveržė plazmos ir energingųjų dalelių srautas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milžiniškas vainikinės masės išsiveržimas užfiksuotas rugsėjo 2 dieną. Observatorijos užfiksuotuose vaizduose matyti, kaip į kosminę erdvę išsviedžiamas didžiulis žvaigždės medžiagos „liežuvis“.

„Pastarosiomis dienomis astronomai-mėgėjai iš viso pasaulio stebėjo milžinišką tamsios plazmos liniją, judančią Saulės paviršiumi. Vakar ji išsiveržė. Iš NASA „Solar Dynamics“ observatorijos vaizdo įrašo matyti, kad sprogimo metu paskleistos dalelės juda tiesiai į Žemę“, – rašo Spaceweather.com.

Jei tai pasitvirtintų, artimiausiomis dienomis Žemėje prasidės geomagnetinė audra, kuri gali tęstis kelias dienas.

Geomagnetinius neramumus Žemės magnetiniame lauke sukelia arba vainikinės masės išsiveržimai, arba smarkesni saulės vėjo gūsiai.

Stiprios geomagnetinės audros gali sutrikdyti kosminių aparatų ir ryšių sistemų darbą, pakenkti Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbančių žmonių sveikatai, jų metu nepersidirbti patariama lėtinėmis (ypač kraujotakos sistemos) ligomis sergantiems žmonėms. O šiaurinių platumų gyventojai naktimis gali pasigėrėti įspūdingomis pašvaistėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)