Mokslininkai atrado naują gyvybės formą  (0)

Mokslininkai nesugebėjo priskirti dviejų keistų vandenyno gelmėse šalia Australijos krantų aptiktų organizmų nė vienai žinomai biologinei rūšiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai reiškia, kad susidurta su iki šiol dar mokslo pasauliui nežinoma gyvybės forma. Kopenhagos universiteto tyrėjų manymu, į pusiau permatomus grybus panašūs organizmai – tai viena seniausių gyvybės formų, egzistavusių Žemėje dar prieš 600 mln. metų. Pagal vieną iš hipotezių, giliavandeniai „grybai“ – tai vienas iš ankstyvųjų daugialąsčių organizmų evoliucijos variantų, tapusių „nesėkmingais eksperimentais“, rašo BBC. Lotyniškus Dendrogramma enigmatica ir Dendrogramma discoides pavadinimus gavusių organizmų ilgis siekia du centimetrus. Šie padarai sudaryti iš išorinio dangalo, nedidelės burnos ir vidaus organo – išsišakojusio skrandžio. Erdvė aplink šį skrandį užpildyta tankia drebučių pavidalo medžiaga. Šie padarai buvo aptikti dar 1986 m. 400 ir 1000 metrų gylyje netoli nuo Tasmanijos salos, tačiau tik dabar jie buvo pagaliau aprašyti mokslinėje publikacijoje.

Panašūs į grybus, bet ne grybai

„Panašūs radiniai nepaprastai reti“, - patikino vienas iš publikacijos autorių Jorgenas Olesenas. Mokslininkai vis dėlto rado šiokių tokių šių padarų panašumų su kitomis vandenyje egzistuojančiomis gyvybės formomis, pavyzdžiui, duobagyviais. Ši gyvybės forma – tai kažkas tarp koralo ir medūzos. Tačiau šie rasti organizmai neatitinka visų kriterijų, būtinų tam, kad galima būtų juos priskirti kuriai nors gyvų padarų kategorijai. J. Olsenas mano, kad šie povandeniniai „grybai“ – tai labai ankstyva gyvybės medžio atšaka arba pereinamoji gyvybės formos rūšis. Anot mokslininko, gali būti, kad šie „grybai“ vis dar vystosi ir vėliau galės būti priskirti tam tikrai jau egzistuojančiai organizmų rūšiai. Biologijos pasauliui žinoma labai nedaug Dendrogramma rūšies gyvybės formų. DNR tyrimas būtų labai naudingas tiriant šiuos organizmus, tačiau tam būtina rasti naujų šių „grybų“ pavyzdžių, nes dėl ilgai trukusio saugojimo iš pradžių formaldehide, o vėliau 80 proc. spirite nėra jokios galimybės ištirti šią genetinę medžiagą. Publikacijos autoriai kreipiasi į viso pasaulio mokslininkus ragindami padėti ieškant naujų šių paslaptingųjų povandeninių „grybų“ pavyzdžių.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai (0)