Ar dieviškoji dalelė galėtų išnaikinti Visatą?  (2)

Naujos mokslo populiarinimo knygos įvade garsusis fizikas dalinasi savo baime, jog Higgso bozonas gali tapti nestabiliu ir sukelti „katastrofinį vakuuminį skilimą“. Bet ar toks įvykis įmanomas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad Stephenas Hawkingas tapo kažkuo panašiu į beprotį šauklį, kuris, reklamuodamas Bibliją, vaikščioja didmiesčio gatvėmis ir rėkia, jog pasaulio pabaiga artėja.

Fizikas anksčiau yra įspėjęs, kad žmoniją gali sunaikinti nežemiška civilizacija, be to, kad tą patį gali padaryti dirbtinis intelektas, sukurtas mūsų pačių.

O dabar jis svarsto, jog egzistuoja grėsmė, kuri sunaikintų ne vien žmoniją, ne vien Žemę, bet ir visą Visatą.

Kaip skelbia britų leidinys „Sunday Times“, dabar S. Hawkingui susirūpinimą kelia Higgso bozonas. Dalelė, kurios egzistavimas prognozuotas jau prieš kelis dešimtmečius, tačiau kuri praktiškai atrasta buvo tik atliekant eksperimentus CERN priklausančiame Didžiajame hadronų greitintuve, yra esminis elementas, būtinas (laikantis dabartinių fizikinių teorijų) paaiškinti, dėl ko visi dalykai Visatoje turi masę.

Tačiau knygos „Starmus“, kurioje surinktos pačių garsiausių fizikų bei astronomų paskaitos, įvade S. Hawkingas išreiškė susirūpinimą, jog Higgso bozonas gali tapti nestabiliu, rašo cnet.com.

Mokslininkas rašė: „Higgso [dalelės] potencialas pasižymi susirūpinimą keliančia savybe – pasiekus energijas, viršijančias 100 mlrd. gigaelektronvoltų (100 GeV) ji gali tapti metastabilia“.

Ir kas gi tada nutiktų? S. Hawkingas aiškina: „Tai gali reikšti, jog Visatoje įvyktų katastrofiškas vakuuminis skilimas, kurio metu tikrojo vakuumo burbulas pradėtų plėstis šviesos greičiu. Tai gali nutikti bet kuriuo metu ir mes to net negalėtume prognozuoti“.

Bet neskubėkite kasti požeminių slėptuvių ar žvalgytis, kas galėtų parduoti bilietą į kaimyninę galaktiką – S. Hawkingas dar paliko „krislelį“ vilties žmonijai išgyventi: „Dalelių greitintuvas, galintis pasiekti 100 mlrd. GeV energiją, turėtų būti didesnis už Žemę, o įvertinus dabartinį ekonominį klimatą, vargu ar kas tokį projektą finansuotų“.

Kitaip tariant, teoriškai fiziko pasvarstymai gal ir teisingi, bet praktinio jų įgyvendinimo galima tikėtis lygiai taip pat sėkmingai, kaip ir Lietuvos krepšinio rinktinės pergalės artimiausiame Pasaulio futbolo čempionate.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai (2)