Senovinis kompiuteris prieš 2000 metų nuskendusiame laive  (13)

Archeologai šią savaitę leidosi į naują misiją, pramintą „Didele stora graikiška ekspedicija“, tyrinėti senovinių laivo liekanų Egėjo jūroje, kur daugiau, nei prieš 100 metų buvo atrastas vienas sudėtingiausių senovės dirbinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antikiteros mechanizmas, rastas sudužusiame Romos laive šalia Graikijai priklausančios Antikiteros salos, yra senovinis kompiuteris, kuriam mažiausiai 2000 metų. Manoma, kad šis sudėtingas laikrodį primenantis prietaisas buvo naudojamas Senovės Graikijoje žvaigždžių ir planetų judėjimui apskaičiuoti. Mechanizmas sudarytas iš mažiausiai 30 skirtingų bronzinių krumpliaračių ir įtaisytas mediniame karkase, papuoštame mažiausiai 2000 elementų.

Šio prietaiso istoriją gaubia paslaptis. Neaišku, kaip šis sudėtingas prietaisas pakliuvo į romėnų rankas, bet kai kas mano, kad nelaimingasis laivas vežė svarbią moterį, turėjusią ištekėti Romoje. Mechanizmas, be kitų įspūdingų laive buvusių turtų, galėjo būti jos šeimos vestuvių dovana. Radioaktyviosios anglies datavimo metodas rodo, kad šis turtų prikimštas laivas nuskendo ~ 60 p.m.e.

Siekdami sužinoti daugiau apie šią paslaptingą senieną, mokslininkai grįžta į laivo sudužimo vietą, apsiginklavę sudėtingu nardymo kostiumu, galinčiu nusileisti giliau, nei kada nors anksčiau. 1,3 mln $ kainuojantis egzokostiumas leis komandai panerti į 150 metrų gelmę ir keletą valandų kruopščiai tyrinėti laivą. Bet prieš siųsdama narus, nuolaužų ir aplinkinio jūros dugno ištyrimui komanda pirmiausia pasinaudos robotu. Taip tikimasi patvirtinti kito laivo buvimą, kurį mokslininkai tikisi gulint šalia.

Kadangi archeologai anksčiau galėjo dirbti tik 60 metrų gylyje, komanda tikra, jog jų mėnesio trukmės ekspedicija surinks daug kitų artefaktų. Kol kas iš nuolaužų ištrauktos 36 marmurinės statulėlės, keletas bronzinių statulėlių, auksiniai papuošalai ir žmonių liekanos. „Ten dar liko daugybė daiktų, tai buvo laivas, iš Mažosios Azijos gabenęs didžiulius turtus,” AFP sakė komandos archeologas Dimitris Kourkoumelis. Bet tyrėjams tikrasis lobis yra trūkstamos mechanizmo dalys.

Tyrėjams neturint supratimo, kas slepiasi luženose, bet kokia papildoma informacija, galinti paaiškinti ekstraordinaraus pirmojo amžiaus prieš mūsų erą prietaiso kilmę, būtų, mažų mažiausiai, jaudinanti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai (13)