Lenkijoje turistus puola graužikai  (0)

Lenkijos kurortinio Mikolaikų miesto policininkai iš pradžių manė, kad poilsiautojai juokauja, prašydami padėti apsiginti nuo pelių antplūdžio. Bet problema tikra ir itin rimta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kateriu į įvykio vietą – tris salas didžiausiame šalyje Sniardvų ežere – nuvykę teisėsaugininkai neteko žado. Jiems prieš akis atsivėrė vaizdas tarsi iš Holivudo siaubo filmų – nuo pelių gausybės salos atrodė pilkšvos ir judančios.

Ilgametis Mozūrijos gelbėjimo tarnybos vadovas Andrzejus Chudnickis pareiškė, kad jis pavaldinių aikčiojimais patikėjo tik pats nuvykęs ir pamatęs milžinišką pelių koloniją.

Gelbėtojai susisiekė su vietos girininku Robertu Trabka, bet jis pareiškė, kad pelių jokiu būdu negalima naikinti, nes Sniardvų ežeras su jame esančiomis salomis yra Mozūrijos kraštovaizdžio rezervato dalis.

Prieš 5 metus buvo priimtas nutarimas ežerą supančioje teritorijoje drausti bet kokius statybos bei žemės ūkio darbus ir naikinti gyvūnus, jų urvus, guolius. Anot R.Trabkos, minėtose salose prieš keliolika metų irgi buvo pastebėtas graužikų populiacijos padidėjimas, tačiau šį kartą jų yra keleriopai daugiau. Nepaisant to, girininkas tvirtina, kad nerimauti tikrai nereikėtų, nes gamtoje viskas susitvarko savaime. Esą atsiradus per didelei kokių nors gyvūnų populiacijai, jie tampa ne tokie atsparūs ligoms, atplūsta daugiau plėšrūnų, ir esą vėl viskas grįžta į įprastas vėžes.

Toks girininko raminimas, suprantama, netenkina nei atvykstančių poilsiautojų, nei apylinkės verslininkų, kurie pelnosi iš kambarių bei jachtų nuomos, maitinimo paslaugų. Turistai ėmė platinti pelių kolonijų nuotraukas bei pasakojimus, kad, prisišvartavus prie salos, graužikai užplūsta jachtą ir ieškodami ėdesio graužia virves, laidus, drabužius.

Verslininkai pagrįstai baiminasi, kad didžiulės graužikų kolonijos gali įsikurti ir kitose salose bei ežerų pakrantėse. O turistų skleidžiami pasakojimai apie pelių antplūdį atbaidys dalį poilsiautojų. Turizmas ir žvejybos pramonė yra pagrindinis Mozūrijos ežeryno gyventojų pajamų šaltinis.

Poilsiautojų pamėgtos vietos

Netoli sienos su Rusija esantis Mozūrijos ežerynas vienija 2700 ežerų. Didžiausias Sniardvų ežeras, užimantis 113 kvadratinių kilometrų, upeliais bei dirbtiniais kanalais jungiasi su dar šešiais kitais ežerais ir sudaro vadinamuosius Didžiuosius Mozūrijos ežerus. Pastaruosius vasarą užplūsta jachtomis, baidarėmis bei vandens dviračiais plaukiojantys turistai, tad prie Sniardvų įsikūrusios Mikolaikos jau pelnė populiariausio ežerų kurorto vardą Lenkijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (0)