Amžinas gyvenimas: mokslininkai ieško būdų, kaip išgydyti mirtį  (22)

Ilgaamžiškumas – tai yra naujas madingas terminas, apimantis įvairias medicinos mokslų ir technologijų rūšis nuo besikeičiančio slėgio mašinų iki gilaus užsišaldymo. Bet ar milijardinės investicijos į antisenėjimą padės sukurti žmogaus nemirtingumą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš neketinu mirti“, – sakė 91 metų Sumneris Redstone`as ir atskleidė savo ilgaamžiškumo paslaptį. Viskas prasideda nuo ožerškio (goji) uogų, žaliojo kokteilio ir pomidorų sulčių pusryčiams ir žuvies vakarienei, užpilant ją stikleliu degtinės dėl jos nuostabių antioksidacinių savybių. Be to, S. Redstone`as mankštinasi 90 minučių per dieną.

Tačiau vien atrodyti jauniau šiais laikais nebeužtenka. Trokštama ne tik gyventi ilgiau, bet ir jaustis jauniau. Ilgaamžiškumo apetitas toks nepasotinamas, kad daugybė mokslo centrų jau dirba ta kryptimi. Tikima, kad sveikatos priežiūros laukia šviesi ateitis, o turint galvoje dar ir regeneracinę mediciną, mirtis bus apskritai išvengiamas dalykas – išgydoma lyg kokia nors liga.

„Tai net ne hipotezė. Tai yra akivaizdu“, – užtikrina teoretikas ir biologas Aubrey de Grey, išsilavinęs anglas, gyvenantis Kalifornijoje, kur vadovauja inžineriniam nežymaus senėjimo mokslinių tyrimų fondui.

Jis įsitikinęs, kad žmogui, kaip bet kuriai kitai mašinai, gali būti taikoma prevencinė priežiūra, pašalinant ir keičiant detales taip, kaip mes tai darome automobiliams. Ir tai – ne mokslinė fantastika. Šis antisenėjimo optimizmas transformavosi į 88 milijardų JAV dolerių industriją.

Ką patirtumėte, šokęs į ilgaamžiškumo audrą? Trumpai tariant, nemirtingumo paieškos jus gali beveik pribaigti. Tarkime, jums tektų daugybę kartų pasijusti kaip kiaušinėliui kokone ar žirniui ankštyje. Pavyzdžiui, sulįsti į plastikinį maišą tiesiai iš 2001-ųjų: Kosminė Odisėja! Lauke stovintis vyrukas nuolat šauktų „Išvalyti!“ ir tuo metu jūsų ausis užgultų taip, lyg skrendant lėktuvu, kuris staigiai keičia savo aukštį.

Šis keistas prietaisas vadinamas ciklinių svyravimų ir adaptuoto vėdinimo mašina. Procedūros šalininkai sako, kad aukščio svyravimus imituojanti technologija suteikia tiek energijos, kiek gaunama intensyvioje aerobikos treniruotėje – tik čia nereikia dirbti raumenims.

Kita senėjimo procesus stabdanti priemonė – hormonų terapija ir jos stebuklingas gebėjimas deginti riebalus, skatinti liesos raumenų masės formavimąsi, odą paversti elastingesne, mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gerinti regėjimą, atkurti lytinį potraukį ir t. t. Sylvesteris Stallone yra viena ryškiausių įžymybių, propaguojančių hormonų terapiją. 2007 metais oro uoste jis buvo sulaikytas su 48 buteliukų kontrabanda.

Tačiau kai kurie amžiaus valdymo medicinos industrijoje dirbantys specialistai sako, kad hormonų terapija nepadės tapti ilgaamžiu. Maža to, ji dar ir labai pavojinga, nes sumažinus vienų hormonų lygį kitų gali išaugti.

Manoma, kad vienas pažangiausių būdų ilgaamžiškumui – žmogaus genomo paslapties išaiškinimas. Tai didžiausią postūmį amžiaus valdymo medicinoje padaręs atradimas. Iššifruoti žmogaus genomą JAV trunka tik tris dienas ir kainuoja 1 500 JAV dolerių.

Tačiau net ir tai dar nesukuria nemirtingumo. Galbūt kelias į ilgaamžiškumą yra senas, tiesus, siauras ir nuobodus?

Juk sklinda legendos apie Hariakhaną Baba Maharają, žmogų, kuris olose aukštai Himalajuose gyveno tūkstančius metų. Kokia jo paslaptis? Ajurveda, sanskrito žodis, reiškiantis „gyvenimo žinias“, ir senoji hindu gydymo forma.

O gal tiesiog po mirties užsišaldyti tam, kad po to prisikeltum? Sako, kad kūnas – nieko nereiškia. Vadinasi, šaltyje išsaugojus žmogaus smegenų struktūros kodavimo atmintį, vėliau ją būtų galima perkelti į naują kūną ir gyventi amžinai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (22)