Privatūs skrydžiai gali pabranginti TKS išlaikymą  (0)

Kai į mokslinius tyrimus įsimaišo politika, kažkam tenka už tai mokėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvenimas kosmose – nepigus malonumas. NASA vidinio auditoriaus, vyriausiojo inspektoriaus Paulo Martino pranešime sakoma, kad agentūra nepakankamai įvertino Tarptautinės kosminės stoties išlaikymo iki 2024 metų kaštus. O būtent, juos gali padidinti skrydžių į TKS pirkimas iš privačių kompanijų, užuot naudojusis Rusijos paslaugomis.

Praeitą savaitė NASA pasirašė bendros 6,8 mlrd dolerių sumos kontraktus su Boeing ir SpaceX, pradėsiančiais astronautų siuntimą į TKS privačiais erdvėlaiviais 2017 metais. Agentūra dabar perka skrydžius rusiška Sojuz raketa, mokėdama po daugiau, nei 70 milijonų dolerių už vieną vietą, bet spaudžiama JAV politikų rengiasi atnaujinti skrydžius iš Amerikos.

NASA'os skaičiavimais, kasmetinių TKS išlaidų padidėjimo nuo 3 mlrd dolerių iki 4 per ateinančius 10 metų, ir labiausiai kaina išauga dėl transportavimo . Martino teigimu, šis vertinimas nerealistiškas, kadangi daroma prielaida, jog Boeing ir SpaceX skrydžiai kainuos tiek pat, kiek ir Rusijos.

NASA'os kaštai gali išaugti dar labiau, jei TKS aprūpinimo neįgyvendins tarptautiniai partneriai. Europos kosmoso agentūra savo krovininius laivus atšaukė, ir nei Japonija, nei Rusija nežada tęsti ilgiau, nei iki 2020.

Platesnė straipsnio versija



New Scientist № 2988

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: