Apie gresiančią mirtį įspėja sutrikusi uoslė  (0)

Amerikiečių medikų dėmesio centre atsirado pagyvenusių žmonių gebėjimas atskirti kvapus. Mokslininkai tvirtina, kad uoslė padės numatyti mirtį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-03 Apie gresiančią mirtį įspėja sutrikusi uoslė  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimente dalyvavo 3005 pagyvenusių amerikiečių. Jiems reikėjo atlikti paprastą testą ir atskirti penkis kvapus: mėtos, odos, žuvies, rožės ir apelsino. Didžioji dalis žmonių(78%) teisingai įvardino 4 – 5 kvapus. 3,5% – tik vieną arba visai negalėjo pateikti teisingo atsakymo. Likusieji pateikė 2 – 3 teisingus atsakymus.

Po penkių metų iš visų dalyvių 430-ies (12,5%) jau nebuvo tarp gyvųjų. Per penkerius metus mirė 39% neįveikusių testo. O štai tarp normalios uoslės žmonių šis rodiklis buvo tik 10%. Taigi, tarp sutrikusios uoslės žmonių mirusiųjų buvo ženkliai daugiau. Žinoma, mokslininkai atsižvelgė į amžių, pajamas, sveikatos būklę ir kitus reikšmingus faktorius.

Tyrimo autorius Jayant M. Pinto sakė, kad pats savaime kvapų neskyrimas nesukelia mirties. Tačiau tai gali būti savotiškas įspėjantis signalas. Mokslininkų nuomone, šis atradimas leis sukurti patogų sveikatos problemų išsiaiškinimo metodą.

Kol kas specialistai šio reiškinio priežasčių įvardyti negali. Gali būti, jų reikia ieškoti atsistatančiose uoslės sistemos kamieninėse ląstelėse. Tokiu atveju kvapų skyrimo gebėjimo praradimas liudytų apie organizmo atsistatymo funkcijos sutrikimą

Antroji versija akcentuoja tai, kad uodžiamasis nervas yra vienintelis galvos nervas, tiesiogiai kontaktuojantis su aplinka. Būtent juo visokiausios kenksmingos dalelės ir mikrobai patenka į centrinę nervų sistemą.

Visa tyrimo ataskaita

(22)
(3)
(19)

Komentarai (0)