Ekologinio maisto pardavėjai žmones sąmoningai maitina melu  (13)

Daugelis žmonių įsitikinę, kad ekologiškas maistas yra sveikesnis nei auginamas šiandien įprastiniais metodais. Daugelis žmonių kartais būna neteisūs.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-10 Ekologinio maisto pardavėjai žmones sąmoningai maitina melu  (13)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus du sisteminius tyrimus, vieną Stenfordo universitete (JAV), o kitą – Jungtinėje Karalystėje, nerasta jokių įrodymų, kad ekologiški maisto produktai yra maistingesni ar sveikesni vartotojams, rašo realclearscience.com.

Tačiau idėja, kad ekologiškas maistas yra sveikesnis, yra netgi ne labiausiai išplitęs mitas. Labiausiai išplitusio mito, susijusio su ekologinėmis maisto prekėmis, titulas atitenka nuomonei, kad ekologiniuose ūkiuose nenaudojami pesticidai. 2010 metais atlikus apklausą išaiškėjo, jog 69 proc. JAV gyventojų įsitikinę, kad tai yra tiesa. Jei žmogus yra linkęs pirkti ekologišką maistą, tikimybė, kad jis tiki šiuo mitu, dar padidėja. Jungtinės Karalystės Dirvos asociacijos užsakymu atlikta apklausa išaiškino, kad net 95 proc. ekologiško maisto pirkėjų šį maistą perka dėl to, jog taip jie „vengia pesticidų“.

Bet iš tikrųjų net ir ekologinių ūkių šeimininkai pesticidus naudoja. Vienintelis skirtumas – kad jei būna „natūralūs“, o ne „sintetiniai“. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog skirtumas tarp tokių pesticidų yra milžiniškas. Bet tai- ne visai tiesa. Pesticidas, nesvarbu, ar „natūralus“, ar „sintetinis“, yra cheminis junginys, kurio paskirtis – naikinti vabzdžius (arba atbaidyti gyvūnus, arba sunaikinti piktžoles, arba naikinti bet kokius kitus kenkėjus). Deja, „natūralūs“ pesticidai efektyvumu dažniausiai nusileidžia „sintetiniams“, todėl ekologiniuose ūkiuose jų naudojama netgi daugiau.

Be to, „natūralūs“ pesticidai yra prasčiau ištyrinėti laboratorijose. Įprastiniai „sintetiniai“ pesticidai yra griežtai kontroliuojami valstybiniame lygmenyje. Puikiai žinome, kad visi pesticidų pėdsakai, likę ant produktų (nesvarbu, ekologinių ar įprastinių), pasiekiančių galutinius vartotojus, nėra jiems kenksmingi. Bet, kaip rašo žemės ūkio technologas Steve'as Savage'as, „vis dar neturime jokių patikimų duomenų apie tai, kokių pesticidų pėdsakų gali likti ant ekologinių produktų ir veikiausiai neturėsime“.

Bet už tai mokslininkai, prieš pradedant pesticidus purkšti ant laukų, juos kruopščiai ištyrinėja. Ir ką gi rodo jų analizė?

„Nustatyta, jog ištirtieji „natūralūs“ pesticidai yra tokie patys toksiški, kaip ir sintetiniai“, - sakė Naujosios Anglijos skeptikų bendruomenės prezidentas Stevenas Novella.

Ekologinis maistas nėra nė kiek saugesnis už įprastinį. Netgi Ekologinės prekybos asociacijos vadovė Katherine DiMatteo pripažįsta šį faktą. „Ekologiškumo etiketė nėra sveikesnio produkto pažadas“, - kadaise sakė K. DiMatteo.

Bet jei ekologinis maistas nėra nė kiek pranašesnis už įprastinį, kodėl mitai apie jį tokie gajūs? Leidinyje „Academics Review“ publikuota Ilinojaus universiteto (JAV) mitybos mokslininko Bruce'o M. Chassy ir Melburno universiteto (Australija) maisto mokslininko Davido Tribe'o tyrimo ataskaita. Ji skelbia, jog ekologinių ir natūralių maisto produktų pramonė – kurios pasaulinė metinė vertė yra apie 63 mlrd. JAV dolerių – ėmėsi „tariamai moksliškai informuojančios ir sąmoningai apgaulingos rinkodaros praktikos, kurios tikslas – JAV Žemės ūkio departamento teikiamo „Ekologiškumo ženklo“ naudojimo pateisinimas“.

Kitaip tariant, ekologiško maisto augintojai mus maitina ne tik sultingais vaisiais ir gražiai atrodančiomis daržovėmis, bet ir melais bei baimėmis, kurie mus skatina išleisti pinigus, nusėdančius tų pačių gąsdintojų kišenėse.

S. Novella savo populiarioje tinklalaidėje (angl. podcast) „The Skeptics' Guide to the Universe“ ekologinio maisto pramonei negailėjo karčių ir atvirų žodžių:

„Žmonės ekologišką maistą perka dėl to, jog jie mano, kad taip mažiau teršiama aplinka. Tai melas. Dėl to, kad toks maistas saugesnis. Tai netiesa. Dėl to, kad jo skonis geresnis. Taip nėra. Dėl to, kad jis maistingesnis. Ne. Ir visi šie mitai buvo skleidžiami tyčia – kaip sako mokslininkai – ekologinių ūkininkų ir ekologiškos produkcijos šalininkų, nepaisant to, jog moksliniai tyrimai nė vieno iš šių teiginių nepatvirtina.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(6)
(26)

Komentarai (13)