Retas vaizdelis - užfiksuota, kaip vandenyje miega banginiai (Video)  (0)

Jūrose gyvenantys didieji žinduoliai - kuprotieji banginiai privalo miegoti, kaip ir visi kiti gyvūnai. Tačiau kaip jie tai daro? Grupei povandeninių fotografų pavyko nufilmuoti šį retai užfiksuojamą momentą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fotografų grupė, žinoma kaip "Panga MX" sausio ir balandžio mėnesiais rengė specialų tyrimo projektą po vandeniu, kai susidūrė su miegančiu banginiu. Kuprotasis banginis, kurie užauga iki 13-15 m ilgio ir sveria apie 36 tonas, buvo paniręs galva žemyn ir iškišęs uodegą į paviršių.

Fotografai banginio patelę stebėjo apie 20 minučių ir dalį šio susitikimo paviešino. Skirtingai nei žmonės, banginiai miego metu išlieka pusiau sąmoningi, mat jie turi nepamiršti kvėpuoti.

Todėl manoma, kad pusė banginio smegenų miego metu "atsijungia", o kita lieka budri ir palaiko kvėpavimą. Tai įrodė ir susidūrimas - narams priplaukus arčiau banginis atsibudo patikrinti, kas šmirinėja aplink jį.

Banginiai ir delfinai paprastai renkasi du miego būdus - arba vertikaliai, arba lėtai dreifuodami netoli paviršiaus.

Tiesa, pavyzdžiui kašalotai, dar vadinami sperminiais banginiais (dėl spermaceto - į vašką panašios baltos medžiagos, gaunamos iš kašaloto kaukolės ertmių. Žmonės šią medžiagą anksčiau painiodavo su banginio sperma) nors ir miega vertikaliai, bet paprastai galvomis į viršų.

Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas miegantis banginis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (0)