Šuniuko dydžio voras suglumino mokslininką (Video)  (11)

Baimę voragyviams jaučiančiųjų siaubas – mokslininkas susidūrė su didžiausiu pasaulyje voru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje matomą egzempliorių rado Harvardo entomologas ir gamtos fotografijos mėgėjas Piotr Naskrecki. Didįjį paukštėdą vyras aptiko Gajanoje (Pietų Amerikoje). Iš pradžių plaukuotą gyvį jis palaikė oposumu, tačiau netrukus tapo aišku, kad iš tiesų tai yra milžiniškas voras. Kailiu pasidengęs Pietų Amerikos paukštėda (lot. Theraphosa blondi) – tai tarantulų šeimos vorų rūšis pasižyminti savo masyvumu (gali sverti iki 170 gramų) ir ilgomis kojomis (iki 29 centimetrų). Nepaisant voragyvio pavadinimo – paukštėda, paprastai jie neminta šiais skraiduoliais. Paplitę Pietų Amerikos tropikų miškuose, šie vorai medžioja ant žemės gyvenančius padarus: sliekus, vabzdžius, smulkius graužikus, gyvates ar varles. Žmonėms jų nuodai nėra pavojingi, tačiau masyvi išvaizda ir skleidžiami šiurpūs garsai gali ne juokais išgąsdinti. Šių didžiausių planetos vorų kojos siekia net iki 29 centimetrų ilgį, o kūno tūris prilygsta suaugusiojo kumščio dydžiui arba nedideliam šuniukui. Naskrecki pabrėžia, kad voras yra toks sunkus, jog paukštėdai bėgant atogrąžų žeme, jo žingsniai aidi, tarsi arklių kanopų gaudesys. Voras tikrai neliko patenkintas Naskrecki bandymu jį įamžinti, todėl atsakė jam šnypštimo garsu. Jį voras išgauna trindamas savo dantytas kojas viena į kitą. Atlikdamas šį veiksmą, paukštėda į orą paskleidžia plaukelių debesį, kurie dirgina odą, o jų paskirtis – atgrasyti per arti priėjusius prašalaičius. Naskrecki nuo šios šerelių atakos taip pat nukentėjo ir porą dienų skundėsi sudirgusia veido oda bei akimis.

Kitas paukštėdos naudojamas būdas išgąsdinti nepageidaujamus smalsuolius – grėsmingų (4 centimetrų ilgio) ilčių demonstravimas. Jos yra pakankamai didelės, kad lengvai pradurtų žmogaus odą ir sukeltų skausmą, nors nuodai dideliam žinduoliui ir nėra mirtinai pavojingi (išskyrus alergijos atvejus).

Žinoma, kad paukštėda yra didžiausias voras planetoje, tačiau Laose gyvenantys Heteropoda maxima jį lenkia kojų ilgiu (iki 30 centimetrų).

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(64)
(3)
(61)

Komentarai (11)