Ultragarsu pirmą kartą atvertas smegenų barjeras vėžio gydymui  (0)

Pirmą kartą gydytojams pavyko prireikus atverti ir vėl uždaryti smegenų apsaugą – kraujo–smegenų barjerą. Šis proveržis leis vaistams pasiekti ligotas smegenų sritis, kurios kitu atveju būtų nepasiekiamos. Tai gali padėti lengviau gydyti tokias ligas, kaip Alzheimerio liga ar smegenų vėžys.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-23 Ultragarsu pirmą kartą atvertas smegenų barjeras vėžio gydymui  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujo–smegenų barjeras (KSB) yra ląstelių sluoksnis, dengiantis smegenų kraujagysles (paveikslėlyje pavaizduotas juodai). Jis saugo brangiąsias smegenis nuo kraujyje galinčių būti toksinų, bet jis yra ir pagrindinė smegenų sutrikimų gydymo kliūtis, kadangi ji blokuoja ir vaistų patekimą.

Keletas komandų atvėrė gyvūnų KSB, kad patektų vaistai. Dabar Michaelas Canney'is iš Paryžiuje įsikūrusių medicinos startuolių CarThera su kolegomis sugebėjo tai atlikti žmonėms, naudodami ultragarsinį smegenų implantą ir mikroburbuliukų injekciją.

Garso bangoms kraujyje pasiekus mikroburbuliukus, šie ima vibruoti. Taip praskiriamos KSB ląstelės.

Drauge su chirurgu Alexandre'u Carpentier iš Pitié-Salpêtrière ligoninės Paryžiuje, Canney'is išbandė šį būdą su žmonėmis, kuriems atsinaujino glioblastoma, agresyviausias smegenų auglio tipas. Šiuo vėžiu sergantiesiems daroma auglio pašalinimo operacija, o tada chemoterapiniais vaistais, pvz. Carboplatinu, stengiamasi sunaikinti visas likusias vėžio ląsteles. Dėl auglių KSB būna šiek tiek nesandarus, todėl gali patekti tik nedideli vaistų kiekiai: jei patektų daugiau, jie galėtų padaryti stipresnį poveikį, sako Canney'is.

Komanda išbandė idėją su keturiais pacientais, implantuodami ultragarsinį keitiklį per kaukolėse auglio pašalinimui jau padarytą skylę. Tada pacientams suleisti mikroburbuliukai ir keitiklis įjungtas 2 min. Taip nedidelės galios ultragarso impulsai buvo siunčiami į 1×5 cm smegenų regioną. Canney'is mano, kad taip šiame regione KSB tampa pralaidesnis maždaug 6 valandoms. Per šį laiką žmonės gavo įprastinę chemoterapiją.

Nuo liepos šią techniką jie panaudojo kartą per mėnesį kiekvienam iš keturių pacientų. Poveikį augliams Canney'is galės įvertinti po kelių mėnesių.

Tyrimai magnetinio rezonanso aparatu parodė, kad kartu su mikroburbuliukais sušvirkšti cheminiai žymekliai per KSB praėjo. „Tikimės, kad chemoterapiniai vaistai daro tą patį,“ sako Canney'is, pristatęs stebėjimus pareitą savaitę Fokusuoto ultragarso simpoziume North Bethesda'e, Marylande.

Gali būti ir papildomos naudos. Gyvūnų modeliai rodo, kad vien jau barjero atvėrimas – be papildomų vaistų – sumažina su liga siejamų baltyminių apnašų. Gali būti, kad barjerui atsivėrus, savo darbo gali imtis imuninės ląstelės.

Panašus imuninis atsakas gali padėti pulti vėžines ląsteles, mano Canney'is. „Manome, tai stipriai paveiks auglius.“


Helen Thomson
New Scientist № 2992

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)