Katastrofos buvo galima išvengti? „Virgin Galactic“ kelerius metus ignoravo ekspertų perspėjimus (Video)  (9)

JAV bendrovė „Virgin Galactic“ kelerius metus ignoravo ne kartą išsakytus perspėjimus, kol Kalifornijoje įvyko piloto gyvybę nusinešusi erdvėlaivio katastrofa, sekmadienį pareiškė viena raketų technologijų saugumo ekspertė, tyrėjams aiškinantis tos avarijos priežastis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-11-04 Katastrofos buvo galima išvengti? „Virgin Galactic“ kelerius metus ignoravo ekspertų perspėjimus (Video)  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrąją tyrimų dieną Nacionalinės transporto saugumo valdybos (NTSB) pirmininko pareigas einantis pareigūnas sakė žurnalistams, kad svirtis, valdanti erdvėlaivio stabilizatorių pasisukimą, suveikė pirma laiko, tačiau pabrėžė, kad katastrofos priežastis vis dar nežinoma.

Raketų technologijų ekspertė Carolynne Campbell, dirbanti Nyderlanduose įsikūrusioje Tarptautinėje asociacijoje už kosminio saugumo pažangą, sakė negalinti kelti prielaidų dėl penktadienį įvykusios avarijos, neturėdama visų duomenų.

Tačiau ji pabrėžė, kad „Virgin Galactic“ ne kartą buvo perspėta dėl savo erdvėlaivio variklio ir degalų nuo 2007 metų, kai trys inžinieriai žuvo per antžeminius raketos bandymus.

„Remdamiesi savo atliktu darbu, įskaitant mano parašytą straipsnį apie elgesį su azoto oksidu, buvome susirūpinę dėl to, kas vyksta „Virgin Galactic“, – C.Campbell sakė naujienų agentūrai AFP. – 2009 metais pasiunčiau to straipsnio kopijas įvairiems „Virgin Galactic“ žmonėms, tačiau jos buvo ignoruojamos.“

C.Campbell pridūrė, kad savo susirūpinimą taip pat išsakė vėliau kalbėdamasi telefonu su „Virgin Galactic“ darbuotojais, tačiau į tuos jos perspėjimus taip pat nebuvo įsiklausyta.

„Perspėjau juos, kad tas raketinis variklis potencialiai pavojingas“, – sakė ji.

C.Campbell perspėjimai susiję su diazoto monoksidu, kuris, kaip nurodoma, buvo vienas iš sudužusio erdvėlaivio variklio kuro komponentų, taip pat su nauja medžiaga – poliamido (nailono) granulėmis.

Po incidento, tapusio skaudžiu smūgiu britų verslo magnato Richardo Bransono planams, „Virgin Galactic“ sekmadienio vakarą paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad bendrovė tebėra „užsibrėžusi atverti kosmoso vartus, bet tuo pačiu laikyti saugumą mūsų kelrode žvaigžde“.

NTSB tyrėjų komanda buvo pasiųsta į Mohavių dykumą tirti penktadienį įvykusios katastrofos, per kurią žuvo erdvėlaivio „SpaceShipTwo“ pilotas Michaelas Alsbury, o antrasis pilotas Pete'as Sieboldas buvo sunkiai sužeistas.

„Esame dar toli nuo priežasties nustatymo“, – NTSB laikinasis vadovas Christopheris Hartas sekmadienio vakarą sakė žurnalistams per spaudos konferenciją Mohavių miestelyje Kalifornijoje.

Tačiau jis pridūrė, kad vaizdo įrašas iš pilotų kabinos rodo, jog svirtis, kuri inicijuoja erdvėlaivio stabilizatorių pasisukimą, buvo perstumta antrojo piloto, kai „SpaceShipTwo“ skrido šiek tiek didesniu negu garso greičiu.

Pasak Ch.Harto, ta svirtis neturėjo būti perjungta, kol nebuvo pasiektas 1,4 macho greitis.

„Nesakau, kad tai buvo šio nelaimingo atsitikimo priežastis. Mūsų laukia mėnesių mėnesiai tyrimų, kad nustatytume, kokia buvo priežastis“, – pabrėžė Ch.Hartas.

Jis pridūrė, kad tyrėjai rado beveik visas svarbiausias erdvėlaivio dalis, įskaitant degalų talpas, oksidatoriaus rezervuarą ir variklį, kurie visi buvo nepažeisti.

Katastrofos liudininkai sakė, kad suborbitinis erdvėlaivis subyrėjo ore tuojau po to, kai jis atsiskyrė nuo lėktuvo nešėjo apie 13,7 km aukštyje, tačiau aiškaus sprogimo nebuvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai (9)