Greitas ir paprastas Alzheimerio ligos „žemės riešutų sviesto“ testas  (1)

Galbūt nesate girdėję apie „žemės riešutų sviesto“ testą, bet jis gali tapti fantastiškai pigiu ir neinvaziniu Alzheimerio ligos testu. Kas gali būti mažiau invazyvaus, nei prašymas pauostyti skanų žemės riešutų sviestą?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-11-05 Greitas ir paprastas Alzheimerio ligos „žemės riešutų sviesto“ testas  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gebėjimas užuosti siejamas su pirmuoju kranialiniu nervu ir dažniausiai yra vienas pirmųjų, kurį pažeidžia kognityvinė degeneracija,“ rašoma Floridos universiteto, kurio mokslininkai atliko eksperimentą, pranešime.

Bet Alzheimerio pacientų atveju uoslė pažeidžiama labai specifiškai: kairiosios pusės uoslė pažeidžiama daug stipriau, nei dešiniosios. Keista! Bet tiesa.

Eksperimente buvo užkemšama viena šnervė ir matuojamas atstumas, kuriuo pacientas galėjo aptikti maždaug šaukštelį žemės riešutų sviesto. Sergančiųjų Alzheimerio liga pacientų kairiosios pusės uoslė buvo pažeista taip, kad kvapą pajusdavo tik vidutiniškai 10 centimetrų arčiau, nei dešinioji. Tai būdinga sergantiesiems Alzheimerio liga; nei kontroliniams pacientams (nesergantiems kognityvine degeneracija) nei sergantiems kitokiais kognityviniais sutrikimais (pavyzdžiui, demensija) skirtumo tarp šnervių nebuvo.

Žemės riešutų sviestas buvo naudojamas, kadangi tai yra vadinamasis „grynasis kvapiklis.“ Paprastai mūsų uoslės pojūtį sudaro du atskiri pojūčiai: olfaktorinis pojūtis, kitaip kvapas ir trišakio nervo pojūtis, labiau primenantis fizinį deginimą ar dilgčiojimą. Žemės riešutų sviestas trišakį nervą veikiančio elemento neturi; jis veikia tik kvapą, todėl yra idealus bandymams, nes ryšys su Alzheimerio liga siejamas būtent su kvapo pojūčiu.

Tai gali būti puiki, nebrangi ankstyvo įspėjimo sistema segantiesiems Alzheimerio liga; ligą aptikti nelengva, reikia atlikti neurologinius ir protinius tyrimus, kuriuos turi atlikti profesionalas. Žemės riešutų sviesto testas daug lengvesnis.


Dan Nosowitz
www.businessinsider.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(39)
(1)
(38)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: