Astronomai užfiksavo ryškiausią gimstančių planetų vaizdą  (0)

Milžiniškas radijo teleskopas Čilėje astronomams leido užfiksuoti ryškiausiai matomą iki šiol darytą besiformuojančių planetų vaizdą. ALMA (angl. Atacama Large Millimeter/submillimeter Array ) teleskopu užfiksuotame vaizde matomi dujų ir dulkų žiedai žiedai, supantys į Saulę panašią žvaigždę HL Tau, kuri nuo Žemės nutolusi maždaug 450 šviesmečių, praneša Space.com


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nuotraukoje matomi žiedai yra jaunų planetas primenančių kosminių kūnų, kurie formuojasi diske, padarinys, – sakė vienas iš ALMA komandos narių Stuarttas Corderis. – Tai – labai netikėta, nes HL Tau žvaigždei ne daugiau nei milijonas metų ir paprastai aplink tokias žvaigždes nėra didelių planetų kūnų, kurie galėtų galėtų suformuoti mūsų dabar matomas struktūras.“

Tačiau labiausiai mokslininkus nustebino ALMA radijo teleskopu darytos nuotraukos ryškumas.

„Pirmą kartą pamatęs šią nuotrauką pamaniau, kad tai yra simuliacija. Ji buvo tiesiog per gera“, – įspūdžiais dalijosi Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos Virdžinijoje (JAV) direktorius Tony Beasley'us.

Nuotrauka yra ryškiausia, kurią kada nors pavyko padaryti ALMA teleskopu. Ji netgi ryškesnė ir už daugelį darytų garsiuoju „NASA Hubble“ teleskopu, pridūrė mokslininkai.

HL Tau supa dulkės ir dujos, todėl žvaigždę labai sunku pamatyti regimojoje šviesoje. Tačiau ALMA galėjo užfiksuoti planetos vaizdą ir pro ją dengiantį sluoksnį, nes teleskopas sukurtas taip, kad Visatą būtų galima stebėti gerokai ilgesnėmis bangomis, kurios patenka tarp radijo ir infraraudonųjų spindulių elektromagnetinio spektro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (0)