"Bulvidoras": augalas, ant kurio šakelių noksta pomidorai, o šaknys brandina bulves (Video)  (11)

Ipsviče (Jungtinė Karalystė) veikianti sodininkystės įmonė "Thompson and Morgan" išvedė augalą, kurį pavadino "Bulvidoru" (angl. – TomTato). Tai – bulvių ir pomidorų hibridas, ant kurio šakelių noksta pomidorai, o po žeme auga bulvės. Vienas toks augalas gali išauginti iki 500 pomidoriukų ir ne vieną kilogramą bulvių. Unikalios daržovės veislės autoriai teigia, augalo veislė išvesta be jokių genetinių modifikacijų, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Bulvidorų" rūšis sukurta elementariu skiepijimu. Tai – toli gražu ne pirmas sėkmingas mėginimas užauginti augalą, brandinantį ir bulves, ir pomidorus. Vis dėlto daugelis tokių eksperimentų baigdavosi tuo, jog daržovės išaugdavo ne kažin kokio skonio. Tačiau "bulvidorus" išvedusios įmonės direktorius Paulas Hansordas pareiškė, kad "bulvidoro" pomidorai buvo gerokai skanesni už daugelį parduotuvėse parduodamų pomidorų. Jis neslėpė, kad šios rūšies išvedimui prireikė 10 metų. "Pasiekti tokių rezultatų buvo labai sunku, kadangi sėkmingo skiepijimo sąlyga – pomidoro ir bulvienojų stiebai turi būti vienodo storio, - sakė jis. – Atlikti tokį skiepijimą labai sudėtinga. Panašių veislių jau buvome matę. Tačiau mūsų augalo privalumas tas, kad jis neaugina bulvienojų lapų." Veisėjų teigimu, augalas gyvuoja vienerius metus. Bulves kasti galima tada, kai sunoksta pomidorai. Įmonės atstovai teigia, kad ištirta, kiek pomidoruose ir bulvėse yra alfa solanino – nuodingos medžiagos, kuri abiejų rūšių daržovėse gali susidaryti dėl tam tikrų auginimo ir laikymo sąlygų. Nuodingosios medžiagos nei bulvėse, nei pomidoruose rasta nebuvo.
"Ne visi savo soduos turi pakankamai žemės, kad ten pat galėtų auginti ir bulves, ir pomidorus. Šiuo aspektu idėja tikrai sveikintina, - keisto augalo perspektyvas komentavo BBC laidos "Gardener's World" bendraautorius, Karališkosios sodininkystės bendrijos (Royal Horticultural Society) narys Guy Barteris. Visai realu, kad tokie kombinuoti augalai dėmesio sulauktų ir, pvz., jau planuojamose Marso kolonizavimo misijose.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(96)
(10)
(86)

Komentarai (11)