Kodėl dažniau išsilieja kava nei alus? (Video)  (7)

Stebint gėrimus nešant padavėją, tikrai galima padaryti išvadą, kad tai nelengvas darbas. Tačiau tie, kurie nutars stebėti ilgiau ir išanalizuoti gautus statistinius rezultatus, padarys ir dar vieną išvadą – nešama kava išsilieja gerokai dažniau nei alus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O kodėl taip nutinka, dabar įrodyta ir moksliniais tyrimais: pasirodo, pagrindinė priežastis – puta skysčio paviršiuje. Tyrėjai, pasinaudoję didelės spartos videokamera, vibruojančia platforma ir skysčiais stiklinėse, su putomis ir be jų, nustatė, kad putos slopina paviršiuje susidarančias bangas. Tačiau jų nuostabai, taip pat paaiškėjo, kad putos tai daro labai efektyviai – pakanka tik kelių burbuliukų sluoksnių. Slopinimo mechanizmas paprastas - susidarius ir judant bangai, putos ima trintis į puodelio sieneles ir greitai išsklaido energiją.

Tyrimą atlikę Princetono universiteto tyrėjai jį pristatė informatyviame ir net formulėmis iliustruotame filmuke.

Atrodytų, iš to nauda tik ta, kad dabar žinosime, jog geriau užsakyti kapučino kavą su plaktos grietinėlės putele. Arba padaryti kitą logišką išvadą – užsisakyti ne kavos, o alaus.

Tačiau tai tikrai ne vienintelis rezultatas – geros idėjos gali kilti ir iš paprastų stebėjimų. O šis darbas gali būti panaudotas įvairiose pramonės šakose, pavyzdžiui, skystų chemikalų ir skysčių transportavime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(20)
(3)
(17)

Komentarai (7)