Į tirpalą virstantis plastikas - išsipildžiusi ekologų svajonė?  (8)

Mokslininkai iš JAV Šiaurės Dakotos universiteto pasiūlė naują būdą, kaip galima būtų atsikratyti tūkstančiais tonų plastiko, kuris neretai tiesiog išmetamas, o ilgai neyrančios atliekos grasina tapti ekologine katastrofa eilei pasaulio regionų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai pasiūlė ne revoliucinį plastiko perdirbimo metodą, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau sprendimą, kuris numato absoliučiai kitokį polimerinių produktų gamybos būdą. Pastarasis leidžia pasiekti, jog plastikas suirtų veikiamas vien saulės spindulių.

Tam reikalui mokslininkų komanda sukūrė naują plastiko rūšį, kurio pagrindą sudaro į fruktozės molekules panašios ir šviesai jautrios molekulės. Veikiant 350 mm ilgio ultravioletiniams spinduliams, naujosios molekulės veikia kaip degradaciją skatinantis katalizatorius – dalelės savaime suardo tarp polimero molekulių sudarytus ryšius.

Atliktų tyrimų metu mokslininkai nustatė, kad ultravioletiniams spinduliams veikiant tokį plastiką maždaug tris valandas, jis pavirsta į nekenksmingą tirpalą. Gautas skystis nekenkia supančiai aplinkai, todėl gali būti vėl naudojamas gamybinio ciklo metu.

Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas, kas vyksta po to, kai naujoji medžiaga yra veikiama ultravioletinių spindulių. Tai leis sužinoti, ar keičiasi naujos rūšies plastiko savybės, jį perdirbant daug kartų. Apie komercinį tokios medžiagos naudojimą kalbėti dar anksti: daugelyje sričių bus sunku padaryti taip, kad plastiko nepasiektų saulės spinduliai. Turbūt niekas nenorėtų, kad ant palangės paliktas buteliukas tiesiog taptų balute.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(53)
(0)
(53)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: