Vaizdo įrašas atskleidžia: lašelio nukritimas į smėlį prilygsta asteroidui (Video)  (0)

Jeigu kada slapčia pasvarstėte, kaip asteroido susidūrimas su Žeme atrodytų sulėtintame vaizdo įraše, suteikiame jums puikią galimybę šį procesą apžvelgti ir vizualiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minesotos universiteto mokslininkai paviešino neįtikėtiną filmuką, kuriame 3 milimetrų skersmens vandens lašelis atlieka asteroido, o smėlis – Žemės plutos vaidmenį.

Lašeliui pasiekus smėlio paviršių, viršutinis granulių sluoksnis deformuojasi ir įgauna kraterio pavidalą. Pasak mokslininkų, užfiksuotas procesas labai panašus į realaus asteroido susidūrimo su mūsų planeta vyksmą, tik be abejo žymiai didesniame mastelyje.

„Netikėtai supratome, kad skysčio lašo poveikis granuliuotai smėlio struktūrai vyksta tokiame pat energijos išsiskyrimo lygmenyje, kaip ir katastrofiškas asteroido smūgis į Žemės paviršių. Maža to, jis sukuria tokią pat kraterio morfologiją“, – teigė mokslininkai.

Filmukas, pavadinimu: „Vandens lašo poveikis smėlio paviršiui“ (ang. „Raindrop Impact on a Sandy Surface“) jau spėjo laimėti Amerikos fizikų bendruomenės skysčių judesio kategorijos metų apdovanojimą, o lapkričio 25 d. ši organizacija jį paviešino „Youtube“ svetainėje.

Kviečiame pasižiūrėti ir jus:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(46)
(3)
(43)

Komentarai (0)