Pasaulio pseudovalstybės: nuo garsiosios Kristianijos iki platformos Šiaurės jūroje – Sylendo  (1)

Pasaulyje yra 12 mažų save valstybėmis vadinančių teritorijų, turinčių savo vėliavas ir himnus. Kalbama ne apie ginčytinas teritorijas ar separatistinius regionus, bet apie tokius neįprastus teritorinius junginius kaip Kristianijos laisvasis miestas Kopenhagoje ar Atlanto imperija Australijos Naujojo Pietų Velso valstijoje, rašo naujienų svetainė independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint paskelbti mikrovalstybę užtenka sukurti vėliavą, nacionalinį himną ir interneto svetainę. Mikrovalstybės nesiekia tarptautinės bendruomenės pripažinimo ir dažnai yra toleruojamos „motininių valstybių“, kurių teritorijoje yra įsikūrusios, iki tol, kol neatsisako mokėti mokesčių.

Dažnai siekį sukurti savo mikrovalstybę išreiškia grupė žmonių, kuriuos vienija ironiškas požiūris į pasaulį ir geras humoro jausmas.

Šiaurės jūroje pastatytos Didžiosios Britanijos platformos teritorijoje paskelbtos „Sylendo kunigaikštystės“ princas Michaelas nuotraukoms pozuoja dėvėdamas purvinus drabužius.

Kristianijos laisvasis miestas yra garsus ir turistų mėgiamas Danijos sostinės Kopenhagos rajonas, garsėjantis itin liberalia ir bohemiška atmosfera.

Atlanto imperijoje Australijos Naujojo Pietų Velso valstijoje, įkurtoje 1981 m., yra penkios valstybinės kalbos – anglų, arabų, hindi, kinų ir lotynų. Ji buvo įkurta kaip liberalių pažiūrių žmones, pasisakančius už homoseksualų santuokas ir eutanaziją, vienijanti mikrovalstybė.

Iš dalies Atlanto imperijos gyventojų tikslas buvo pasiektas. Jie sulaukė didelio Australijos ir kitų šalių žiniasklaidos dėmesio, kuris jiems padėjo populiarinti savo idėjas.

Viena iš mažiausių mikrovalstybių yra La Boirie konsulatas Prancūzijos šiaurės vakaruose, Luaros regione. Šioje pseudovalstybėje gyvena trys žmonės ir ji įsikūrusi septynių hektarų teritorijoje. „Konsulato“ gyventojai savo gyvenamą vietą vadina ekologijos, hedonizmo ir tolerancijos rojumi.

La Boirie konsulatas pajamas gauna iš jo teritorijoje esančių nakvynės namų, kuriose naktis kainuoja 326 eurus.

Pietų Kalifornijoje esančioje dykumoje 2009 m. buvo paskelbta Kalsaharos karalystė. Ši mikrovalstybė save vadina „apsišvietusia monarchija“, o jos valdovas yra Travis McHenrys, kuris dar būdamas 15 m. tėvų ūkyje taip pat buvo įkūręs savo valstybę – Kasbacho karalystę.

Kai kurios mikrovalstybės taip pat turi ir itin įdomius įstatymus ir net baudžiamuosius kodeksus. Štai 1944 m. vienos mokyklos mokytojų įkurtos Eleoro karalystės, esančios Danijos Roskildės fjordo saloje, įstatymuose numatyta, kad žmogui, į salą atsigabenusiam konservuotų sardinių ir knygos „Robinzonas Kruzas“ kopiją gresia 11 minučių ir 17 sekundžių trunkantis ištrėmimas į gretimą salą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (1)