Pakelkime tostą už alkoholį pakeičiančius vaistus  (1)

Vietoje alkoholio naudojamus vaistus ar tokius, kurie sumažina jo vartojimo potraukį, reikėtų vertinti atsargiai, tačiau jeigu jie sumažina žalą, turėtume juos leisti


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-01-05 Pakelkime tostą už alkoholį pakeičiančius vaistus  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats metas prablaivėti. Šiuo metų laiku daug žmonių nusprendžia kuriam laikui atsisakyti alkoholio, dažnai tam, kad atsigautų nuo pernelyg gausaus jo vartojimo per šventes.

Kaip rašėme šiuo metu pernai, sausasis sausis teigiamai atsiliepia tiek fizinei, tiek protinei sveikatai (New Scientist, sausio 4 d., 2014, p 6). Bet būsimuose naujamečiuose gali atsirasti kita galimybė atgailaujantiems besaikiams: vaistai, vartojami vietoje alkoholio, arba sumažinantys poreikį jį vartoti.

Tokių vaistų perspektyva diskutuojama jau seniai (New Scientist, 2006, liepos 15 d. p 30). Dabar jie tampa realybe (žr. „Ne tokia jau karti piliulė“).

Neatsitiktinai sausis tradiciškai yra ir mėnuo, kai rūkaliai stengiasi mesti. Daugelis, be abejo, kliaunasi saugesniais pakaitalais trumpam ar visam – e.cigaretėmis.

Šių dviejų produktų paralelės nėra visiškai atsitiktinės: e.cigarečių, kaip rūkymo pakaitalų sėkmė parodė alkoholio pakaitalų propaguotojams, kad net giliausiai įsišaknijusius įpročius galima pakeisti.

Bet yra dideli skirtumai. E.cigarečių rūkymas suteikia nikotiną – beveik nekenkiančią, žmonių trokštamą aktyviąją medžiagą, – tačiau eliminuoja daugumą pavojingų chemikalų, atsirandančių iš tabako degimo produktų. Be to, garymas (garai+rūkymas, angl. vaping), pamėgdžioja rūkymą ir leidžia nuo nikotino priklausomiems papsėti, išvengiant draudimo rūkyti viduje ir kitų jų įpročio ribojimų.

Kalbant apie alkoholį, kenkia pati aktyvioji medžiaga. O tabletės nurijimas nepakeis socialinio gėrimo ritualo, malonaus gero vyno ar šalto alaus skonio. Tad, norint pakartoti e.cigarečių sėkmę, alkoholio pakaitalams tikriausiai teks kuo tiksliau mėgdžioti alkoholinius gėrimus ir jų gėrimą, kaip garymas mėgdžioja rūkymą.

Yra ir kita svarbi paralelė: kaip ir e.cigaretės, alkoholio pakaitalai sukels moralines prieštaras. Į jas yra labai tiesmukas atsakymas. Jeigu jis sumažina žalą, jis turėtų būti leistas. Į jūsų sveikatą.



New Scientist № 3002

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(6)
(14)
(-8)

Komentarai (1)