Sudužusiame senoviniame laive atrastas mistinis metalas iš Atlantidos  (2)

Kai mitinė Atlantidos sala pranyko vandenyne, su ja dingo ir mistinis metalas orichalkumas (orichalcum). Šis metalas tuo metu pagal vertę buvo antras po aukso. Dabar mokslininkai sako atradę 39 blokus orichalkumo netoli Sicilijos krantų VI a. pr. Kr. sudužusiame laive.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis 2,6 tūkst. metų senumo laivas, greičiausiai kilęs iš Graikijos ar Mažosios Azijos, vežė metalą į Gelą pietų Sicilijoje, tačiau laivas pateko į audrą ir nuskendo maždaug už 300 metrų nuo uosto.

„Iki šiol nebuvo rasta nieko panašaus“, – sakė Sebastianas Tusas iš Sicilijos jūros biuro. – Mes apie orichalkumą žinojome iš senovinių tekstų ir kelių ornamentų.“

Kaip savo dialoge „Kritijas“ („Critias“) rašė Platonas, metalas buvo gaunamas tik Atlantidoje, kur jis buvo naudojamas padengti Poseidono šventyklos vartus.

Mokslininkai šiandien sutinka, kad orichalkumas yra žalvario tipo lydinys, kuris anksčiau buvo pagamintas reaguojant cinko rūdai, angliai ir variui.

Kai naujai atrasti luitai buvo analizuojami rentgeno fluorescencijos metodu, metalas pasirodė esąs lydinys, kurio 75 – 80 proc. sudaro varis, 15 – 20 – cinkas, taip pat maža dalis švino, nikelio ir geležies.

S. Tuso komanda dabar dirba siekdama surasti visas laivo liekanas. Tai gali atskleisti daugiau informacijos apie antikos amatininkų darbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(65)
(31)
(34)

Komentarai (2)