JAV bendrovei „SpaceX“ nepavyko sklandžiai nutupdyti raketos nešėjos „Falcon 9“  (0)

JAV bendrovė „SpaceX“ šeštadienį paskelbė, kad precedento neturintis mėginimas susigrąžinti nepažeistą raketos „Falcon 9“ pirmąją pakopą nebuvo sėkmingas, nes po starto ji kietai krito ant platformos Atlanto vandenyne ir sudužo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė pažymėjo, kad šis bandymas buvo svarbus žingsnis į priekį pastangose, kada nors galinčiose sukelti revoliuciją kosmoso pramonėje, kai raketos po skrydžio galėtų būti vėl panaudojamos, panašiai kaip lėktuvai.

„Raketa pataikė į per atstumą valdomą laivą kosmodromą, bet nusileido kietai, – „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) parašė socialiniame tinkle „Twitter“. – Nedaug trūko, bet šįkart cigaro nebus. Tačiau (tai) palankus ženklas ateičiai.“

Milijardierius E.Muskas, kuris yra vienas iš internetinių mokėjimų sistemos „PayPal“ įkūrėjų ir elektromobilių gamybos milžinės „Tesla Motors“ savininkas, siekia, kad startavusios raketos būtų vėl panaudojamos, panašiai kaip komerciniai laineriai.

„SpaceX“ tikisi, kad šios pastangos atvers naują epochą šiuolaikinių raketų pramonėje, kur iššvaistomi milijonai dolerių, nes po kiekvieno starto raketų pakopos nukrinta į vandenyną ir nėra susigrąžinamos.

Per šio šeštadienio eksperimentą jau atidirbusios pirmosios pakopos variklis buvo paleistas tris kartus, šitaip ją valdant norėta nutupdyti ant platformos, plūduriuojančios vandenyne už maždaug 320 kilometrų nuo Džeksonvilio miesto Floridos šiaurinėje pakrantėje.

Platforma, ant kurios turėjo nutūpti „Falcon 9“, yra įrengta ant savaeigės baržos, valdomos per atstumą. Platforma yra 90 metrų ilgio ir 30 metrų pločio, o atlenkus šonines sekcijas, jos plotis padidėja iki 52 metrų.

Raketa startavo naktį, todėl E.Muskas nurodė, kad jo komandai nepavyko nufilmuoti aiškių „Falcon 9“ leidimosi ir sudužimo vaizdų.

„Pačiam laivui viskas gerai. Kai kurią pagalbinę įrangą reikės pakeisti“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

„Negavome gero leidimosi vaizdo įrašo. Visiška tamsa ir rūkas. Viską sudėliosime iš telemetrijos (duomenų) ir ... pačių nuolaužų.“

„SpaceX“ anksčiau atliko du gana sėkmingus „Falcon 9“ valdomo nusileidimo bandymus, kai raketa sulėtėdavo ir pakibdavo virš vandenyno, o tada tekštelėdavo į vandenį.

Šios misijos pagrindinis tikslas buvo pasiųsti į orbitą nepilotuojamą krovininę kapsulę „Dragon“. Raketos startas pastarosiomis savaitėmis buvo dukart atidėtas dėl techninių gedimų.

Švytinti balta raketa „Falcon 9“ buvo paleista iš Kanaveralo kyšulio Floridoje 4 val. 47 min. vietos (11 val. 47 min. Lietuvos) laiku ir sėkmingai iškėlė „Dragon“ kapsulę, kuri gabena atsargų ir maisto šešiems astronautams, dirbantiems Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Kapsulė turėtų susijungti su stotimi pirmadienį 11 val. 12 min. Grinvičo (13 val. 12 min. Lietuvos) laiku, nurodė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

„Dragon“ skraidina apie 2,5 tonos krovinių.

„Iki šio momento misija vyksta 100 proc. sėkmingai“, – paskelbė NASA televizijos komentatorius George'as Dilleris, kai išsiskleidė kosminės kapsulės saulės baterijos.

Krovinių skraidinimo misijos tapo „SpaceX“ kasdienybe. Bendrovė iškėlė orbitą jau penktąją kapsulę pagal 1,6 mlrd. dolerių vertės kontraktą su NASA. Planuojama, kad bus surengta iš viso 12 tokių misijų.

„SpaceX“ sėkmė yra itin svarbi, nes bendrovės konkurentės „Orbital Sciences“, pasirašiusios su NASA 1,9 mlrd. dolerių kontraktą dėl krovinių gabenimo į TKS, raketa sprogo starto metu pernai spalį. Dėl šios avarijos „Orbital Sciences“ krovininių kapsulių skrydžiai buvo atidėti neribotam laikui.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(25)
(0)
(25)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: