Permainos ES politikoje: Lietuva galės pati nuspręsti drausti ar leisti GMO produkcijos auginimą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sielinas 2015-01-14 08:28
gmofobai
stdio 2015-01-14 10:03
Garantuotai uždraus GMO. Negi mums reikalingos pažangios technologijos. Ir trašas reikia uždrausti ir traktorius uždrausti - juk arkliais arti laukus ekologiškiau.
Hmz 2015-01-14 10:51
Kodėl straipsnis iliustruotas žaliasmegenių propagandiniu paveiksliuku?
immortallt 2015-01-14 11:37
Kad net nėra nė vienos komercinės GMO pomidorų sėklos.
Niemand 2015-01-14 11:48
Su konkrečiai auginimu yra realių neigiamų dalykų. Dėl ekonomikos GMO išstumia tradicines veisles, nyksta genetinė įvairovė. Aš būčiau už tai, kad Lietuvoje būtų kultivuojamos tradicinės veislės vien dėl įvairovės palaikymo, pas mus vienok žemės ūkio žemės ne tiek daug.
immortallt 2015-01-14 11:58
Taip, dabar plinta idėja, maišyti skirtingų veislių sėklas sėjant, nes panašu, kad tai didina suminį derlių. Lietuvoje plotai nėra tokie ir maži bei daugiau nei apsirūpiname grūdais patys. Taip pat dar iki 100,000 ha turėtų būt galima grąžinti į žemės ūkį, jei sutvarkyta būtų mokesčių sistema, kas pridėtų prie gamybos dar 50%. GMO turi pliusų ir minusų, bet ateityje GMO garantuotai dominuos, nes galės pasiūlyti daug didesnį derlių ir maistingesnius produktus vitaminų, mineralų įvairių junginių prasme. Net yra projektas sukurti GMO bananus, kurį suvalgius keliskart per tam tikrą periodą žmogus "paskiepijamas" nuo hepatito, tik nepamenu A, B ar abiejų.
Niemand 2015-01-14 13:42
Ko gero, bet turėtų būti imamasi kažkokių priemonių ir tradicinių agropramoninių rūšių genetinės įvairovės išsaugojimui, pvz, nustatant maksimalų leidžiamą GMO pasėlių plotą ar pan. Meksikiečiai besivaikydami ekonominės naudos jau prateriojo didžiąją dalį savo tradicinių kukurūzų rūšių ir tas nėra fengšui.
Bobinux 2015-01-14 13:47
Balsuos ko gero pries GMO, nebent praeis sitas debilumas, lygtais aprimo kiek truputi berazumiai pries skiepus, tai gal padauges ir sugebanciu pazodziui pasakyti, kas tas GMO, uzuot mekenus tas tris raides ir + "yra blogai". https://www.youtube.com/watch?v=EzEr23XJwFY
elcucuy 2015-01-15 08:05
Aš prieš GMO ne vien dėl to, jog trūksta duomenų apie jų poveiki žmonių organizmui. Aš nepalaikau GMO, nes šių produktų sėklos patentuotos ir už jų naudojimą ūkininkai ir tuo pačiu vartotojai mokės papildomai korporacijoms. Jau dabar tokia korporacija kaip Monsanto žagina ūkininkus ir tampo po teismus, nes šių užpatentuotų seklų vejas užpūtė į gretimą lauką, o tai nebuvo numatyta seklų pirkimo dokumentuose. Ūkininkai patentuotas sėklas galės panaudoti tik vienai sėjai ir negalės užsiauginti sėklinių kitiems metams - reiks pirkt iš naujo - tai tik pora pvz kaip tai gali riboti laisves. Šitaip sunaikinsim natūralų augalų geno fondą ir save pririšim prie korporacijų pavadžio.
immortallt 2015-01-15 09:50
elcucuy, kažką labai suvėlei, nes visos iš GMO augalų ir ypač Monsanto išaugusios ir subrandintos sėklos yra nedaigios. Nebent kažkas paiskeitė per pastaruosius du metus.
Bobinux 2015-01-15 10:28
Su tuo neirodyma, gal skirkim kas neirodyta, o kas logiskai neimanoma? Koks ilgalaikis poveikis neirodytas kuomet tu valgai pomidora, kuris turi daleiskim zuvies gena lemianti atsparuma salciui gaminancia medziaga, kuria tu taip pat gauni, su ta pacia zuvimi, kuria valgo jau tunkstantmecius ko gero? Reikia skirti kur kalbama apie eksperimentinius labiau, tokius kaip vakcina suteikiancius, atsparuma infekcijoms turincius ir pan., kurie kiek sudetingesni ir gamina papildomus baltymus ar kitus junginius, kuriu poveikis nera zinomas ilgalaikeje perspektyvoje, nes dbr vargsei tautai, kuriai galva jau sprogsta, nuo skaiciavimo valiutos pakeitimo, dar pumpuojami bendri teiginiai apie GMO (kas ir yra beda, kad turetu buti detalizuojami, o ne subendrinami ir uzdedama vienareiksme etikete "GMO - evil"). Teiginys, kad zmonija yra idiotu populiacija, kur kas lengviau irodyti, nes yra begale irodymo pavyzdziu, bet nei as, nei manau ir nemazai kitu zmoniu nesijaucia ir gali nesunkiai irodyti. Jeigu ir toliau bus pumpuojamas pop'sas, o ne detalesne informacija kas yra kaip, bus s...
elcucuy 2015-01-15 12:22
nieko nesuvėliau, taip ir parašiau kad ūkininkas dalies užaugintų seklu negalės panaudoti kitai sėjai - reiks iš naujo pirkt
immortallt 2015-01-15 12:36
A, reiškia šiek tiek ne taip supratau ir truputį palikai per daug vietos fantazijai Taip, GMO sėklas teks pirkti, bet šiaip sėklas bet kurių veislinių augalų rimti ūkininkai perka bent kas 2-3 metus, kitaip veislės susikryžmina ir tai vyksta labai greitai. Ypač gerai pastebėsi jei palyginus šalia auginsi moliūgus ir berods cukinijas. Jau tų metų vaisiai bus jų hibridas. Ir GMO "nevaisingumas" yra geras dėl kito dalyko - kiti augalai negali paveldėti pačio geno tiesiogiai susikryžminus su GMO. Tai realiai net buvo pagrindinis dalykas, kodėl GMO iš vis leido bandyti realiomis sąlygomis.
Niemand 2015-01-15 12:58
Ne dėl kryžminimosi. Kryžmintis gali, bet tikimybė bendru atveju labai maža, o tikimybė, kad perduos būtent padidintą atsparumą ir augimą koduojančius genus - dar mažesnė. Vat jei daugintis pradėtų pati GMO rūšis savarankiškai, su jos privalumais ji greitai išstumtų kitas rūšis ir galėtų sukelti ekologinę katastrofą, alia triušiai Australijoje ar Sosnovskis Lietuvoje.
Niemand 2015-01-15 13:11
Tai reiškia, kad GMO auginimas turi būti ribojamas, galbūt kažkiek remiamas tradicinių veislių naudojimas, bet ne draudžiamas GMO iš vis...
punktyras 2015-01-15 14:43
Juokingai pomidorai pavaizduoti iliustracijoje, nes dažniausiai GM augalai ir turi geresnę prekinę išvaizdą
six 2015-01-15 16:41
pliusai ar minusai tai čia nebent nepriklausomi tyrimai ir laikas parodys. Bet maanau, kad kiekvienas turėtų sau pirma užduoti klausimą: jei parduotuvėje bus GMO ir nonGMO produktas vienas šalia kito. Ką rinksimės? Gal aš ir senamadiškas, bet manau, kad konkuruoti su gamta neverta, kas ką geriau gali
1337 2015-01-15 20:07
Ar jiems nereikia pesticidų ar trašų? Reikia. Ar ES trūksta maisto? Priešingai, jo turim daugiau nei reikia ir mokam ūkininkams pinigus kad tik šie jo neaugintų. Ar tas GMO bus pigesnis? Abejoju, kadangi prisidės išlaidos licenzijoms bei licenzijuotiems pesticidams. Tai kam mums tas GMO, kuris galbūt yra visiškai saugus, kada turime marias garantuotai saugaus maisto?
Niemand 2015-01-15 20:27
Yra dar toks faktorius kaip kaina... GMO yra daug pigiau, o kaina kai kam svarbi.
Niemand 2015-01-15 20:28
Susumavus viską GMO auginimo savikaina yra 25 - 50 proc. žemesnė. Kodėl kitaip ūkininkai taip urmu ant jų persimeta?..