Kodėl liūdi Saulė?  (0)

Dėl Saulėje vykstančių procesų jos paviršiaus vaizdas šiomis dienomis primena susiraukusį veidą. Tokią mūsų žvaigždės nuotrauką išplatinusi NASA vaizdo nėra linkusi sieti su Saulės emocine būsena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 10 dieną užfiksuotoje nuotraukoje matyti keli ryškūs regionai, atstojantys akis ir nosį, bei ilga išlenkta linija, primenanti lūpas.

Šios linijos ilgis siekia 858 tūkst. km – tai prilygsta 67 Žemės skersmenims.

„Solar Dynamics Observatory“ darytoje nuotraukoje karštesnė medžiaga yra šviesesnė, o vėsi – tamsesnė. „Tai reiškia, kad toji linija yra milžiniška vėsesnės medžiagos „srovė“, kybanti virš Saulės atmosferos“, – aiškina NASA.

Beje, vos prieš kelias dienas skelbėme, kad NASA ir ESA paviešino kitą „emocingą“ kosmoso nuotrauką – besišypsantį veidą primenantį galaktikų spiečių.

Pernai mūsų žvaigždės pietiniame ašigalyje buvo pastebėta įspūdingo dydžio tamsi dėmė, kurią mokslininkai vadina Saulės vainiko kiauryme. Tokios kiaurymės susidaro Saulės magnetinio lauko juostų susijungimo regionuose. Iš ten į kosminę erdvę paleidžiama galybė didžiuliu greičiu skriejančių saulės vėjo dalelių. Vainiko kiaurymės sritis atrodo pilkesnė, nes joje mažiau medžiagos, spinduliuojančios ultravioletinių bangų diapazone.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: